IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Google са изправени пред задълбочена антитръстова проверка във Великобритания

Чрез дуопол двете компании упражнявали „задушаваща власт" над мобилните екосистеми

11:09 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Marc Müller/dpa
Снимка: Marc Müller/dpa

Британският регулатор за защита на конкуренцията задълбочава разследването на пазарната мощ, с която според него Apple Inc. и Google на Alphabet Inc. упражняват контрол върху някои видове софтуер за мобилни устройства, засилвайки по този начин глобалния контрол върху големите технологични компании от САЩ, пише The Wall Street Journal. 

Органът за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) съобщи във вторник, че след като е получил подкрепа в рамките на публично допитване, продължава с предложеното през юни пазарно разследване на начина, по който компаниите контролират уеб браузърите за мобилни устройства, както и на оплакванията, че Apple ограничава облачните игри на своите устройства.

В рамките на своето предложение CMA заяви, че Apple и Google имат ефективен дуопол в областта на мобилните устройства, който им позволява да упражняват това, което регулаторът нарича „задушаваща власт" над мобилните екосистеми. Регулаторът заяви във вторник, че започва разследването отчасти защото Обединеното кралство е забавило даването на нови правомощия на своя орган за защита на конкуренцията по отношение на цифровите пазари, подобни на тези, приети наскоро в Европейския съюз, които според него биха могли да помогнат за разрешаването на тези проблеми.


„Междувременно използваме съществуващите си правомощия, за да се справим с проблемите, където можем", заяви Сара Кардел, временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на CMA. „Много британски предприятия и уеб разработчици ни казват, че усещат, че са спъвани от ограниченията, наложени от Apple и Google". Съгласно правилата на Обединеното кралство пазарните разследвания могат да доведат до задължителни нареждания за промяна на практиките, но не и до глоби.

„Ще продължим да работим конструктивно с Органа за защита на конкуренцията и пазарите, за да обясним как нашият подход насърчава конкуренцията и избора, като същевременно гарантира, че поверителността и сигурността на потребителите винаги са защитени", заяви говорител на Apple. Говорител на Google заяви, че много от опасенията, които CMA повдига по отношение на мобилната операционна система на Apple, не се отнасят за нейния Android. „Android дава на хората по-голям избор от приложения и магазини за приложения, отколкото която и да е друга мобилна платформа", казва говорителят.

Някои големи технологични конкуренти подкрепят разследването срещу Apple и Google според коментари, публикувани във вторник като част от общественото допитване на CMA относно разследването му. Microsoft Corp. заяви, че контролът на Apple и Google върху техните мобилни екосистеми може да доведе до нарастващи заплахи за конкуренцията, ако не се предприеме нищо.

Meta Platforms Inc., собственик на Facebook и Instagram, заяви, че е съгласна с решението за започване на разследване - и призова регулатора да го разшири, за да разгледа решението на Apple да изисква от приложенията за iPhone да питат потребителите дали искат да бъдат проследявани. Тази промяна от миналата година намали значително приходите на Meta и доведе до срив на акциите ѝ.

Няколко разработчици на приложения също са изпратили коментари в подкрепа на разследването, но не са посочили имената си в коментарите, които CMA публикува във вторник. Един от тях, който се идентифицира като компания за социални игри, заявява, че възможността на потребителите да играят, когато са онлайн, е „възпрепятствана от политиките на основните пазачи за защита на собствената им пазарна сила и приходи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още