IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуба на борсова стойност от 7,4 трлн. долара - Силициевата долина трябва да се преоткрие

Масови съкращения, срив на фондовия пазар и оттегляне на основателите от ежедневната дейност - настроението в сектора се променя

13:41 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Силициевата долина се характеризира с огромно увеличение на персонала

В момента Силициевата долина преживява нищо повече и нищо по-малко от истинска проверка на реалността. По време на избухването на пандемията много индустрии пострадаха от ограничения в контактите, затруднения в доставките и нежелание на клиентите да харчат. За много технологични компании в САЩ това бяха най-добрите години в историята им. Централните банки също предоставяха капитал на почти нулева цена.

Онлайн търговецът на дребно Amazon напредна силно и се превърна в доставчик на всичко, докато традиционните магазини биваха затворени. Microsoft помогна на милиони компании да напуснат офисите си и да се преместят в домашна среда. А Meta предостави инструменти за комуникация с приложения като WhatsApp или Instagram, за да поддържат хората връзка с приятелите и семейството си по време на блокадите.

 

Корпорациите очевидно са смятали, че растежът ще продължи вечно. И стартираха мащабни програми за увеличаване на персонала си.

В сравнение с преди три години Amazon е увеличила персонала си със 106%. В Meta увеличението е 103%. Дори и след наскоро обявените съкращения в двете компании, те ще продължат да наемат повече служители, отколкото по същото време на миналата година. 

Сега започна основно преосмисляне. По-малко важните проекти се прекратяват или съкращават. Amazon, например, съкрати екипа си за гласово разпознаване Alexa. Клиентите използваха услугата, за да настроят будилник или да получат прогноза за времето. Но липсваше ясна перспектива за устойчив бизнес модел.

Особеният случай на Мъск и Twitter

Седалището на Twitter е разположено във функционална сграда на Market Street в центъра на Сан Франциско. От седмици около входа патрулират охранители. Данните за достъп се проверяват внимателно. Във фоайето се допускат само няколко външни лица. Всъщност от няколко седмици тук се разиграва една много специална драма.

В края на октомври милиардерът Илон Мъск купи услугата за кратки съобщения за 44 млрд. долара. След това той безцеремонно уволни половината от персонала. Последваха нови кръгове на съкращения. Според информация от средите на компанията от 7500 служители работната сила е намаляла до около 2000 служители при последното преброяване.

Мъск обяви, че ще преструктурира радикално губещата услуга. В този процес обаче той влезе в конфликт с някои от най-важните рекламодатели, въпреки че платформата генерира около 90% от приходите си от реклама. Неотдавна той предупреди, че оцеляването на Twitter може да бъде изложено на риск.

На технологичната сцена бъдещето на Twitter под ръководството на Мъск се следи отблизо. „Мъск разрушава платформата", казва бивш високопоставен мениджър на Twitter пред Handelsblatt.

Други обаче наблюдават отблизо дали Мъск може да превърне Twitter в модел за нова ефективност в технологичните компании. „Twitter може да се превърне в пример за максимална ефективност", пише анализаторът на Bernstein Нихил Девнани. Очевидно Мъск проверява колко малко хора могат да управляват голяма цифрова платформа. 

Резултатите вероятно ще бъдат внимателно разгледани от всички и ще позволят да се извлекат поуки за това какви недостатъци създава това - например по отношение на способността на компанията да въвежда иновации.

Независимо от тези възможни последици: за Сан Франциско съдбата на Twitter вече е особено разрушителна. Някога градската управа бе привлякла услугата за кратки съобщения в центъра на града с данъчни отстъпки. Сега от Twitter не е останало много.

Специалното правило за технологичните компании в центъра на Сан Франциско е струвало на градската управа годишни приходи от 10 млн. долара за пет години. Твърди се, че само Twitter е спечелила около 35 млн. долара.

Надеждата беше да се съживи центърът на града. Днес обаче районът в близост до централата на Twitter отново е редовно доминиран от палатките на безброй бездомни хора.

Къде все пак в момента се наемат служители в Силициевата долина?

Вълната от съкращения в Силициевата долина в никакъв случай не е засегнала всички области. Прехвърлянето на данни в облака продължава да бъде една от най-важните тенденции. Квалифицираните работници в тази област са много търсени.

„Наемаме служители", казва Беноа Дагевил, съосновател на специализираната в областта на облачните услуги компания Snowflake. Компанията е специализирана в генерирането на полезни заключения за клиентите от огромни количества данни. „Например, можем да помогнем на компаниите да решат къде да отворят следващия си магазин", казва Дагевил.

Роден във Франция, той се мести в САЩ през 90-те години на миналия век. Вярно е, че в момента средата е трудна за много компании, казва той. „Но Силициевата долина е непоколебима", пояснява предприемачът.

В Силициевата долина все още имало много добри възможности за изявени професионалисти. В Snowflake, например, фокусът е върху разработването на системи за машинно обучение. „Дори използването на машинно обучение не е лесно. Но намирането на специалисти, които могат да разработват системи за това, е още по-трудно", казва Дагевил.

Всичко това показва: Силициевата долина е в състояние на сътресения. От една страна, квалифицираните работници биват съкращавани. От друга страна, спешно са необходими специалисти. По този начин настоящата криза може да се превърне в катализатор за следващия бум. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още