fallback

Foxconn слага край на драконовите мерки в завода си в Джънджоу

Компанията обръща нова страница след бунтовете в звеното си

13:10 | 15.12.22 г.

Foxconn Technology Group, която сглобява повечето смартфони iPhone за Apple, намалява ограниченията, наложени заради Covid-19 във фабриката ѝ в Джънджоу в Китай – значителна стъпка напред за мястото, което се превърна в критична точка в усилията на страната да овладее огнището, пише Bloomberg.

Foxconn, известна още като Hon Hai Precision Industry, заяви, че сега прекратява своята система „от точка до точка“, при която служителите трябваше да ограничават ежедневното си движение между общежитията и кампуса, пише в изявление в акаунта на компанията в WeChat.

Компанията също така е отворила отново своите кафенета на място и вече няма да предоставя три безплатни хранения на ден, гласи съобщението. Липсата на достъп до кафенетата в т.нар. iPhone City се превърна в значителна пречка за осигуряване на храна на работниците по време на пандемията, предизвиквайки оттеглянето на хиляди служители.

Ограниченията в кампуса в Джънджоу отекнаха в цялата страна и извън нея. Foxconn за първи път затвори кафенетата и ограничи движението на работниците през октомври, опитвайки се да ограничи местното огнище на Covid-19. Това доведе до недостиг на храна, пълни с боклук съоръжения и накара мнозина да избягат.

След като Foxconn се обедини с местните власти, за да наеме нов персонал, работниците се разбунтуваха през ноември заради плащането и практиките за безопасност. Имаше бурни протести, при които служителите се сблъскаха с хората, отговарящи за сигурността.

Apple и Hon Hai предупредиха, че ще загубят част от производството на iPhone заради проблемите в Джънджоу, където се правят всички Pro модели на смартфона. Недостигът вероятно ще достигне около 6 млн. броя iPhone Pro, писа през ноември Bloomberg.

Разходите за храна вече ще се приспадат от заплатите на персонала, обяви компанията, добавяйки, че между 16 и 31 декември ще предостави по 15 юана на ден на тези служители, които работят редовно.

Компанията ще продължи да предоставя безплатна храна на болните от Covid, които изберат да останат в специалните помещения, определени от компанията за карантина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 15.12.22 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още