IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi не успя да избегне съкращенията на служители

Компанията ще се раздели с 15% от кадрите си според хонконгска медия

09:50 | 20.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Xiaomi е започнал да съкращава служители в няколко от звената на бизнеса си със смартфони и този за интернет услуги, намалявайки работната сила с около 15%, съобщава South China Morning Post, цитиран от Ройтерс.

Хонконгският вестник се позовава на публикации в социалните мрежи от засегнати служители, както и на местни медии, посочвайки, че китайските социални мрежи, включително Weibo, Xiaohongshu и Maimai, са залети с публикации за премахнатите позиции.

Към 30 септември тази година Xiaomi имаше 35 314 служители, с над 32 хил. души в континенталната част на Китай. Най-новият ход може да засегне хиляди работници, много от които са се присъединили към компанията по време на масовото привличане на кадри през декември миналата година.

Компанията не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

През ноември Xiaomi отчете 9,7% понижение на приходите си за третото тримесечие, засегната от китайските рестрикции, наложени заради Covid-19, както и заради отслабващото потребителско търсене. Приходите на гиганта от смартфони, които са около 60% от общите приходи от продажби, са спаднали с 11% на годишна база, обяви Xiaomi.

Съкращенията в компанията се случват скоро след като редица други технологични гиганти обявиха, че се налага да предприемат същия ход. Amazon например трябва да се раздели с десетки хиляди служители, а други добре познати играчи като Meta Platforms също не бяха пощадени предвид влошаващите се макроикономически условия, които влияят на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още