IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите по света са свили разходите си за технологии през 2022 г.

Очаква се и тази година ИТ бюджетите на бизнеса да останат по-малки

22:10 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компаниите по света са свили значително разходите си за корпоративни технологии миналата година, а по-малките бюджети за информационни технологии вероятно ще се задържат и през следващите 12 месеца, пише CNBC.

Световните ИТ разходи са спаднали с 0,2% през 2022 г. до 4,38 трлн. долара – рядък случай, в който корпорациите харчат по-малко за дигитални бизнес инструменти в сравнение с предходната година, твърди компанията за пазарни проучвания Gartner. Първоначалната ѝ прогноза беше, че разходите за информационни технологии са се увеличили с 0,8% миналата година.

Сега Gartner очаква тези разходи да се увеличат с 2,4% през 2023 г., по-малко от половината от темпа на растеж от предходната прогноза, дадена през октомври. Като причина за това свиване компанията посочва икономическата несигурност, която продължава да разтърсва пазарите.

Най-големи съкращения се усещат при компютрите, смартфоните и другите устройства, след скока на разходите за оборудване на служителите в началото на пандемията, когато мнозина започнаха да работят от дистанция, пише в доклада си Gartner. Сегментът с устройствата се очаква да запише 5,1% спад тази година до близо 685 млрд. долара, след като разходите се свиха с над 10% през 2022 г.

Джон-Дейвид Лавлок, който е вицепрезидент на Gartner, заяви, че отвъд случаите на необходимостта от обновяване, мобилните устройства се ползват по-дълго, за да се удължат предишните инвестиции.

Световните продажби на смартфони, включително сред компаниите и крайните потребители, са спаднали със 17% между октомври и декември, в сравнение със същия период на предходната година. В крайна сметка годишните продажби на смартфони са се понижили с 11% до 10-годишно дъно от 1,2 млрд. бройки според данни на компанията за пазарни проучвания Canalys.

Разходите за бизнес софтуер и ИТ услуги се очаква да останат стабилни на годишна база, като заедно ще обхванат 2,16 трлн. долара за 2023 г., допълва Gartner. В рамките на ИТ услугите, разходите за консултантски услуги ще достигнат 264 млрд. долара, или с 6,7% повече спрямо 2022 г.

Много корпоративни лидери в сферата на технологиите казаха, че за да издържат на недобрите пазарни условия, включително на лихвените проценти, инфлацията и по-слабите потребителски и бизнес разходи, те планират да насочат фокуса на своите бюджети върху по-малък брой приоритети през тази година.

„Просто нямаме капацитета да се фокусираме върху 10 неща“, коментира Дани Браун, главен информационен директор на Whirlpool. Браун казва, че нейните приоритети за разходите включват „основополагащи“ аспекти на информационните технологии, като софтуера, който обещава да отключи нова стойност за бизнес, ИТ модернизация и наемане на кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още