IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-дълъг живот на батерията, по-добри екрани: какви нови технологии се задават в сферата на дисплеите

Apple, Google и други компании инвестират смело в търсенето на пробив

18:49 | 05.02.23 г.
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

За разлика от конвенционалните дисплеи, чиято яркост трябва да се увеличава всеки път, когато излезем навън, изразходвайки енергия, тези видове дисплеи всъщност работят по-добре, колкото по-ярка е средата, в която се намират. В резултат на това могат да използват до 90% по-малко енергия от традиционните LCD дисплеи, коментира Майк Каспър, главен изпълнителен директор на Azumo – компания, която наскоро представи технология за отразяващ LCD екран, която нарича “LCD 2.0”.

Един недостатък на тези дисплеи е, че тъй като околната светлина може да е в различни цветове, изображенията на тези екрани могат да приемат оттенъка на въпросната светлина.

Лимитирана серия от няколко хиляди прототипа на таблети, използващи технологията за дисплеи на Azumo, е произведена от Foxconn, която също така сглобява iPhone за Apple. Тъй като отразяващите LCD екрани могат да бъдат произвеждани на вече наличните LCD производствени линии, тези дисплеи могат да бъдат както евтини, така и да се възползват от осносителната здравина на LCD панелите.

„Когато видяхме технологията на Azumo, разбрахме, че тя определено не е за масовия пазар, но има нуша, нужда, част от пазара, която наистина търси това“, твърди Пол Сюн, вицепрезидент на FIH Mobile, дъщеврно дружество на Foxconn, което си партнира с Azumo за производството на тези дисплеи. Нишите, за които говори, включват таблети за ползване на открито, например на строителни обекти, и за образователни цели, където животът на батерията през целия ден е от ключово значение, както и способността устройството да издържи на изпускане или заливане с течност.

Наподобяващите хартия дисплеи ще заприличат повече на хартия

E Ink, базирана в Бостън компания, собственост на тайванска компания майка, която също се казва E Ink, се конкурира със съществуващите технологии за дисплеи, откакто Sony пусна първия черно-бял електронен четез използвайки електронно масило през 2004 г. Към днешна дата монохромните четци Kindle на Amazon все още ползват дисплеи от E Ink. Последната е продала над 1 млрд. екрана откакто съществува, макар че повечето от тях се ползват за неща като показване на цени в магазини за търговия на дребно, споделя Тимъти О‘Мали, помощник вицепрезидент на E Ink в САЩ.

Модерните E Ink дисплеи се различават от бавните неприятни екрани от миналото по три начина: те са с по-висок контраст, което ги прави по-удобни за четене. Освен това са много по-бързи, до степен че базираните на тази технология таблети и устройства за водене на бележки се превърнаха в растяща категория. И не на последно място компанията разкри цветна версия на своите дисплеи, която, макар да не е на път да спечели конкурс за красота, когато бъде поставена до лъскаво списание, в крайна сметка е ярка и достатъчно контрастна, за да бъде разумен инструмент за пълноценни цветни електронни четци. Те ще могат да показват комикси, списания, презентации и PDF файлове.

Предстоящият дисплей Gallery 3 на E Ink, който беше показан по-рано този месец на Consumer Electronics Show, не се обновява достатъчно бързо, за да показва видео или да замени екраните на таблетите и телефоните. Но Lenovo наскоро представи лаптоп, който предлага екран с електронно мастило, който според компанията значително увеличава живота на батерията на лаптопа.

Поне половин дузина производители вече са изразили интерес към пускането на електронни четци и таблети, ползващи най-новия цветен дисплей на E Ink, твърди E Ink.

Техническите проблеми и промените в поведението остават бариера на пазара

Едно от най-големите предизвикателства на новите дисплейни технологии е, че инфраструктурата за създаване на конвенционалните дисплеи е огромна и има съответните икономии от мащаба. Освен това екраните, изградени на базата на наличната технология, продължават да се подобряват.

„Нито една от съществуващите технологии не е в застой“, коментира Вайри. „Нищо, което дойде в близко бъдеще, няма да победи наличните дисплеи за приложения като монтиране на видео, гледане на филми или гейминг в тъмна стая. Но тъй като потребителите свикват все повече да работят с различни устройства и да се прехвърлят свободно между своите телефони, лаптопи и други устройства, по-специализираните джаджи с нови видове дисплеи за определени среди и контексти придобиват все по-голям смисъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 05.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още