IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самопровъзгласилата се ДНР блокира Google и Zoom

В "Роскомнадзор" не знаят за ограниченията, но потвърждават, че Google сам си ограничава работата в Русия

11:22 | 14.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), която Русия едностранно анексира през есента на 2022 година, е блокирало услугите на Google и Zoom, както и е ограничило работата на видеоплатформата YouTube и на месинджъра Viber, съобщава руското издание "Ведомости", базирайки се на свои източници от мобилните оператори.

Още през лятото на 2022 година ръководителят на областта Денис Пушилин коментира в своя канал в Telegram, че Google е платформа, която разпространява лъжи и дезинформация и е отговорна за "тормоз над руснаците". Тогава местната власти издаде и заповед за ограничаване на услугите на Google Mail, както и Viber и Zoom.

В момента Viber и YouTube все още могат да бъдат използвани в Донецка област, но ограничено - качеството на видеоклиповете е лошо, а през Viber пък могат да бъдат пращани единствено текстови съобщения, не и снимки и видеоклипове, разказват още представители на телекомите в областта.

Но Google е блокиран, включително не работи и Google Play, откъдето собствениците на мобилните телефони на Android могат изтеглят или обновят приложения. Според данни на "Ведомости" магазинът на Google е най-популярният в Русия. В страната разработват алтернатива RuStore, но тя е на стадий бета-версия към февруари 2023 година.

Руският регулатор "Роскомнадзор" коментира пред "Ведомости", че няма информация за блокирането на работата на платформите. На този етап това е инициатива само на ДНР и останалите анексирани украински територии не се присъединяват. От комисията допълват, че Google работи на цялата територия на Русия, но компанията сама започнала да унищожава своята инфраструктура и да затваря представителствата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk всичките канали които имах, ги имам и сега! ... кво е забранил ЕС, че съм го пропуснал! :D:D:D фейса го модерира руска фирма и ежедневно ме бомбардира с пропаганда, отварям всички руски сайтове/новини/ соловьов го гледам... сина му голем убавец, иде ми да го тресна! та я подскажи кво е забранено в ЕС? Май на вас в русия са ви забранили да мислите и гледам че го изпълняваш добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: khao те са ясни, нали са подстъпите към Моpдор, ама ти къде се обаждаш от ЕС, който забранява телевизии твърдейки, че по този начин защитава свободата на словото? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: aldy... то и в Херсон имаше референдум пък ... :))) ... из луганска област що ги избиват и взривяват колаборационистите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
"Самопровъзгласилата се ДНР"... Хехе, ами то имаше референдум и с 96% гласуваха за включване в РФ. А РФ официално ги включи и това вече е отразено в Конституцията на РФ. А какво пишат разни назадничави или изостанали във времето писачи, няма никакво значение. Абе и аз бих блокирал Гуглето, защото едно му искам, а съвсем друго ми предлага. Като много знае, шута отзадЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
и що такава цензура, нали сте демократична и правова държава... :D:D:D:D ако лъжжат -- осъдете ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още