IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС ще трябва да засилят защитата си срещу държавни хакери

Европейски регулатор предупреждава за все по-големите рискове от намесата на чужди сили

19:11 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Страните от Европейския съюз трябва да засилят защитата си срещу кибератаки срещу финансовата им инфраструктура, тъй като войната в Украйна повишава риска от нападения от чужди сили, обяви надзорният орган на блока, следящ за системни рискове, предава Ройтерс.

Европейските държави се надпреварват да защитят енергийната си инфраструктура от физически атаки, но Европейският съвет за системен риск (ESRB) каза, че трябва да се направи повече и срещу кибервойната, насочена към финансовите институции, телекомуникационните мрежи и електропреносните мрежи, на които разчитат.

„Войната в Украйна, по-големият геополитически пейзаж и нарастващото използване на кибератаки значително засилиха киберзаплахите“, пише в доклад ESRB. „Има по-голям риск от кибератаки срещу финансовата система на ЕС от държави или спонсорирани от държави играчи“.

По-конкретно надзорният орган посочва, че националните власти трябва да започнат да извършват стрес тестове и анализи на въздействието, като използват инструменти, разработени от ESRB, за разпознаване на слабостите и измерването на тяхната устойчивост на атаки.

„ESRB ще обмисли кои инструменти за оперативна политика са най-ефективни в отгоро на киберинцидент в цялата система и ще идентифицира пропуски в инструментите за оперативна и финансова политика“, допълва той.

ESRB, която се състои от централните банки на страните от ЕС и пруденциални регулатори, се фокусира основно върху финансовия риск, но разшири обхвата на своя анализ до инфраструктурата, използвана от банки и други институции.

През октомври Европейската комисия предложи засилване на мерките за защита на своята ключова инфраструктура, а енергетиката е сред основните области, които са на фокус, след потенциалния саботаж на газопровода „Северен поток“ месец по-рано.

Инцидентът постави правителствата в състояние на повишена готовност и накара някои да изпратят военни, за да подсигурят енергийните системи, които смятат за все по-уязвими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още