IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е връзката между дигиталната сигурност, изкуствения интелект и дроновете?

Защо обучението по киберсигурност трябва да ползва експертизата на хора от различни области, коментират Ясен Танев и Антон Пулийски

15:44 | 06.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Киберсигурността не е отделен технологичен сегмент, а е свързана с експертиза в различни области – дронове, изкуствен интелект, роботи, виртуална реалност. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Антон Пулийски, основател на "КиберКЛУБ".

„Няма професия, която да не намери място в киберсигурността. Тя не е еднократен акт, а начин на мислене и постоянно действие, с което се подсигуряват дигиталните активи“, коментира и Ясен Танев, експерт по киберсигурност и основател на дигитално читалище.

Според Пулийски обучението по киберсигурност трябва да е комплексно, каквато е целта на "КиберКЛУБ", чиято цел е да натрупа експертиза. „В него трябва да навлязат хора от различни области, както технични, така и нетехнични – инженерни, но и юристи и психолози, защото атаките са комплексни и няма как една експертиза да заключи конкретна атака или заплаха“, посочи той. По думите му, както е „редно да говорим за технологична интеграция, хубаво е да говорим и за свързан аспект "киберсигурност"“.

„Киберсигурността е във всеки един продукт, във всяка една професия и не е самостоятелно мероприятие и ако в дигиталното читалище на преден план е било споделянето на експертиза на лекционен принцип, "КиберКЛУБ" е онова ниво, в което хората ще обменят идеи, знания и иновации и ще могат динамично и еластично да се сдружават, за да постигнат една по-сигурна среда“, обясни Ясен Танев.

Пулийски уточни, че има планирани няколко събития в рамките на инициативата Cyber Kick OFF, което предстои да се проведе в България, събирайки експерти в различни области. Събитията са с просветителен характер и целта е в края на годината да има ново голямо събиране, на което да се направи анализ и да се разтвори кръгът за участниците в международен план.

„КиберКлубът има за цел да се събира и натрупва експертиза, което е много по-облекчено от досегашния модел за учене, защото обучението по киберсигурност е много трудно, динамично и обвързано с много различни източници на информация. Една общност има възможност да покаже на различните участници кой аспект е важен и кой не и през диалог да се изчистят въпроси, които всеки сам би ангажирал много повече време“, добави той.

Ще се осигури ли достъп на студентите, които се обучават в университетите в специалността киберсигурност, до технологични сектори, които променят нашето ежедневие – роботи, изкуствен интелект, виртуални светове? Подготвени ли са хората за дигиталната зона? Може ли да се прогнозират кибератаките? Къде има течове, за които се разбира по-късно? Как световните кризи се отразиха на киберсигурността по света? Какви са предизвикателствата и възможностите за дигиталния бизнес в България? Какви са ползите и рисковете от дроновете?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още