IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли България собствена инициатива за киберсигурност?

Атаките срещу държавни структури са имиджови, по-опасни са тези срещу корпоративни структури, които блокират или крадат информация, посочи Явор Колев

17:15 | 15.11.22 г. 1

Според него кибератаки се случват непрекъснато, а липсата на инвестиции водят до печални резултати, каквито преди години имаше в Националната агенция за приходите, Агенцията по вписвания и „Български пощи“.

Що се отнася до законодателните актове, приети преди дни от Европейския парламент, които имат за цел да засилят изискванията за сигурност в ключови сектори, Явор Колев е на мнение, че това е добре и за България, защото "ние собствена инициатива нямаме".

"Когато бъде гласувано някакво европейско законодателство и то стане задължително, а под заплахи от глоба ще започнат и инвестиции в тази сфера. Трябва да сме подготвени и да се готвим за тази война предвид огромната заплаха, която стои в световен мащаб", коментира експертът.

Според него последните атаки срещу държавни структури не са изненада, защото се случват ежедневно. "Това са имиджови атаки и нарушават образа на съответното ведомство в обществото. Нямат някакви последици – няма откраднати данни или блокирани, криптирани информации. Така че не виждам кой знае каква опасност от такива атаки, но те не трябва да бъдат допускани, посочи Колев. – Вероятно те са направени от наши врагове и целят нарушаване на образа на България и всяване на паника в обществото, че се случва нещо драматично, а всъщност това не е така."

По думите му по-опасни са атаки, които се осъществяват към корпоративни структури, които блокират или крадат информация. „Обикновено те са насочени към цели с висока стойност, откъдето могат да бъдат взети големи откупи. Видяхме такава атака към "Български пощи" и то успешна. Благодарение на целия ресурс, който беше хвърлен от държавата, бяха възстановени щетите, но в продължение на два месеца тази атака оказваше влияние върху цялото общество", припомни експертът.

Явор Колев съобщи, че атаките с искане на откуп през последните две години са се увеличили с 300% по информация на Европол към декември 2021 година.

Какви са решенията срещу агресивните кибератаки от Русия, Иран, КНДР и Китай? Как се развива кампанията "Спаси детето в интернет", в рамките на която в първия си период експертите са се срещнали с над 100 хиляди деца в България? Защо растат престъпленията в киберпространството в последните две години, включително и срещу деца? Кои са най-популярните престъпления срещу децата и как те трябва да се предпазят? Как трябва да действат родителите в ситуация на кибертормоз срещу децата им?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
КАПИТАНА
преди 1 година
България проспа златна възможност да привлече новия европейски център за киберсигурност - Румъния не пропусна шанса и сега са много напред с матеряла. Сега ние ще си говорим глупости и ще правим частни инициативи. Къде беше Явор Колев по време на обсъжданията за мястото на ECCC?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още