IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на акциите на Amazon значи и намаление на заплатите за служителите 

Концернът изплаща голяма част от годишните възнаграждения на своите служители под формата на опции за ценни книжа 

09:06 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Рязкото поевтиняване на акциите на Amazon.com Inc. през изминалата година е предизвикало сътресения в плана за възнаграждения в технологичната компания, който се основава до голяма степен на акции, в резултат на което заплатите на служителите са значително по-ниски от целевото възнаграждение, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници.

Amazon изплаща на корпоративните си служители голяма част от годишните им заплати под формата на акции, а продължителният спад на цените им води до това, че възнаграждението за 2023 г. ще бъде с между 15% и 50% по-ниско от планираните цели, които Amazon е предоставила на служителите, казват някои от хората. 

„Нашият модел на възнаграждение има за цел да насърчи служителите да мислят като собственици, поради което свързва общото възнаграждение с дългосрочните резултати на компанията", казва говорител на концерна в изявление, изпратено по електронната поща. „Този модел е свързан с някои годишни промени и рискове, тъй като цената на акциите може да се колебае, но в исторически план в Amazon той е работил много добре за хората, които са имали дългосрочна перспектива“. 

В миналото Amazon е давала по-ниски основни възнаграждения на служителите си в сравнение с конкурентите си - големите технологични компании, но е компенсирала разликата с опции за акции, които се придобиват в продължение на няколко години. Служителите казват, че колкото по-дълго един служител на Amazon остава в компанията, толкова повече възнаграждението му може да зависи от опциите за акции, като за някои от тях книжата съставляват 50% или повече от общия доход. 

През изминалата година акциите на Amazon се обезцениха с повече от 35% на фона на по-широкото забавяне на технологичния растеж и по-бавния ръст на бизнеса на Amazon в областта на търговията на дребно. Когато Amazon издава акции на служителите, това се основава на дългогодишното предположение, споделяно в разговорите за възнагражденията при назначаването на служителите, че акциите на Amazon ще поскъпват с поне 15% всяка година, казват източници.

До неотдавна това до голяма степен беше вярно. Между 2017 г. и началото на 2022 г. цената на акциите се е повишавала средно с около 30% всяка година. Но в момента книжата на Amazon се търгуват за около 96 долара на акция и някои пакети за възнаграждения на служителите са структурирани според предположението, че цената им ще е около 170 долара на акция, казват някои от източниците.

Заради поевтиняването екипът по човешки ресурси на Amazon наскоро е изпратил на мениджърите документи за обучение относно това как да съобщават на служителите си това, което на практика се равнява на намаляване на заплатите, пояснява още The Wall Street Journal. Според материалите мениджърите трябва да се съсредоточат върху това служителите да инвестират в дългосрочното представяне на компанията и да задържат ограничените си акции по-дълго, докато не се възстанови цената им. 

На неотдавнашна среща на всички служители в централата на Amazon в Сиатъл главният изпълнителен директор Анди Джаси е коментирал казуса. „Знам, че това е и се усеща като наистина труден момент. Имаме много несигурна икономика, току-що трябваше да се сбогуваме с 18 хил. наши колеги, пазарът е като на забавен каданс", казва той и добавя, че Amazon и други компании са усетили въздействие върху цените на акциите си. „Резултатът е, че възнагражденията са засегнати. А това е трудно. Всичко това е трудно. Но аз съм доста оптимистично настроен, че имаме шанс да излезем от този труден период в сравнително по-силна позиция, отколкото влязохме в него“.

Миналата година, на фона на войната за таланти и спада на цените на акциите, Amazon повиши лимита за паричния компонент на заплатите в Amazon от 160 хил. долара на 350 хил. долара. През тази година компанията планира да издаде повишения от 1% до 4%, твърдят източници. Компанията няма да издава повече ограничени акции на служителите, за да им помогне да постигнат целевото си възнаграждение за тази година.

Amazon се намира в средата на един от най-трудните финансови периоди в историята на концерна. През ноември започна най-големият кръг от съкращения, които компанията някога е осъществявала, тъй като Amazon се адаптира към отслабващото търсене в търговията на дребно, съчетано с години на масово наемане на служители. До януари компанията съкрати 18 хил. корпоративни служители, което е най-големият брой на освободени от всички технологични компании в тази неотдавнашна вълна от съкращения. 

Големи и малки компании съкратиха работници през последните месеци, включително Google на Alphabet Inc., Meta Platforms Inc. и Microsoft Corp. От началото на годината в технологичния сектор са били съкратени повече от 107 хил. служители според сайта Layoffs.fyi, който следи информацията за съкращенията. 

В допълнение към премахването на настоящите позиции Amazon отмени предложенията за работа за някои кандидати, които са ги приели и все още не са започнали работа, и отложи с шест месеца началната дата за някои новоназначени колежани. По-рано The Information съобщи за отменените предложения. 

Наскоро компанията обяви плановете си да изисква от служителите да бъдат в офиса поне три дни в седмицата до 1 май, като се откаже от политиката, която позволяваше на директорите на екипи да решават колко често служителите да бъдат в офиса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още