IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 130 млн. лв. се очакват в бюджета от мобилните оператори за използване на 5G честоти

Комисията за регулиране на съобщенията промени таксите, за да стимулира развитието на 5G мрежи и да насърчи инвестициите и иновациите

15:44 | 29.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерският съвет прие промени в Тарифа за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения. Целта е да се стимулира интересът на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz за развитието на 5G мрежи, който до този момент не е използван за граждански нужди и за който не са получавани приходи, съобщи правителственият пресцентър.

Очакваните еднократни приходи за тази година са близо 130 млн. лв., а ежегодните такси, които ще се плащат от мобилните оператори, ще са в размер на близо 8 млн. лв.

Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на отбраната, както и други заинтересовани институции, работят за освобождаване на честотите и ползването им за граждански от почти 20 години. Вече бяха проведени успешни тестове за съвместно ползване на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги.

След обществено обсъждане Комисията за регулиране на съобщенията предложи промени в размера на таксите, които отчитат състоянието на пазара, необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите.

Изменението е свързано и с изпълнение на втората реформа, свързано с ефективно използване на радиочестотния спектър от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще гарантира плащанията.

България трябва да приключи процедурите по предоставянето за ползване на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разгръщане и надграждане на 5G мрежите. Страната ни е една от последните в Европа, където този обхват не се използва все още за предоставяне на мобилни услуги от пето поколение, припомниха от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
аз бях скептичен към 5G , но в момента ползвам за офиса точно такъв мобилен и съм приятно изненадан от скоростите които държи , за разлика от кабелният , хем нямам добър изглед към клетка и съм сравнително далеч ... а съм и чипиран и кой знае какви ги върши Бил с мен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Точно разходите за сегашните и твърде вероятните есенни избори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още