IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Virgin Orbit на Ричард Брансън подаде молба за защита от фалит

Компанията обяви, че си търси купувач

13:08 | 04.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Virgin Orbit Holdings на Ричард Брансън подаде молба за защита от фалит. Това се случи само няколко дни, след като компанията за изстрелване на сателити съкрати по-голямата част от работната си сила и заяви, че не е в състояние да си набави достатъчно финансиране, пише Wall Street Journal.

Днес фирмата обяви, че ще работи по продажбата си. Само преди три месеца тя беше готова да влезе в историята с изстрелването на първите сателити в орбита от родната страна на милиардера – Обединеното кралство – преди мисията да завърши с провал.

„Въпреки че положихме огромни усилия, за да адресираме финансовата си позиция и да си осигурим допълнително финансиране, това е най-доброто, което можем да направим за бизнеса“, обяви главният изпълнителен директор на Virgin Orbit Дан Харт.

Virgin Orbit, която подаде молба за защита от фалит по Глава 11 в съд в окръг Далауеър в САЩ, заяви, че е получила ангажимент за 31,6 млн. долара от Virgin Investments. Компанията каза, че тези средства ще ѝ помогнат да финансира операциите си, докато намери купувач.

Заявлението за защита от фалит обаче е удар по амбициите на Брансън да се конкурира на бързо растящия пазар за изстрелване на търговски сателити. Миналата седмица шестгодишната компания заяви, че съкращава около 675 служители в опит да намали разходите си.

Брансън работеше по своите космически амбиции, докато неговата Virgin Group – бизнес империя, която включва авиокомпании и круизни кораби – понесе удар от пандемията заради блокадите и ограниченията на пътуванията.

Virgin Orbit стана публична, като се комбинира със SPAC компания през декември 2021 г. – сделка, която оцени бизнеса на повече от 3 млрд. долара. Virgin Group и Mubadala Investment (суверенният фонд на Обединените арабски емирства) по-рано инвестираха около 1 млрд. долара в бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още