IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Virgin Orbit прекратява дейността си, след като не успя да намери финансиране

Компанията съкращава близо 700 служители

17:53 | 31.03.23 г. 14
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Virgin Orbit Holdings, компания за изстрелвания на сателити, свързана с британския милиардер Ричард Брансън, преустановява дейността си за неопределено време, поддавайки се на нарастващия натиск от нуждата от средства, който парализира стартъпите, занимаващи се с нови технологии, пише Bloomberg.

В документи до регулаторите компанията обяви, че съкращава 675 работни места, или 85% от работната си сила, „за да свие разходите си с оглед на неспособността на компанията да си осигури съществено финансиране“. Говорител на Virgin Orbit коментира, че останалите 15% от служителите ще работят по закриването на бизнеса.

Ходът подчертава бързия спад след провала на изстрелването на ракета през януари и срива на цената на акциите на компанията. По-рано този месец Virgin Orbit временно спря дейността си, докато търсеше допълнителен капитал. Фирмата, част от империята на Ричард Брансън, която включва авиокомпанията Virgin Atlantic и компанията за космически полети Virgin Galactic Holdings, не е реализирала печалба като публична компания.

Цената на акциите на Virgin Orbit се понижи с 45% по време на следборсовата търговия в четвъртък в Ню Йорк, като достигна ниво от едва 19 цента за брой. Преди година стойността на книжата надхвърляше 7 долара за акция. Сега разходите по случващото се възлизат на около 15 млн. долара, които включват около 8,8 млн. долара обезщетения за съкратените служители и 6,5 млн. долара други разходи, обяви Virgin Orbit.

Базираната в Лонг Бийч, Калифорния, компания е един от няколкото стартъпа, занимаващи се с космически технологии, които някога имаха високи оценки, но акциите им поевтиняха, тъй като инвеститорите започнаха да избягват непроверени бизнес модели и фирми, които харчат прекомерно. Astra Space например в четвъртък обяви, че паричните ѝ резерви са се свили с 32% през тримесечието до 31 декември. Rocket Lab USA миналия месец заяви, че очаква тримесечната ѝ загуба да е три пъти по-голяма от прогнозираното от анализаторите.

Virgin Orbit все още иска да продаде целия или част от бизнеса си, твърди източник, запознат с въпроса. Дискусиите за потенциална продажба не включват Матю Браун, малко познат рисков инвеститор от Тексас, който по-рано този месец каза, че се интересува от потенциална сделка, допълва източникът, пожелал да остане анонимен.

Само преди година Браун се рекламираше като възможен спасител на бизнес, който струваше милиарди долари. Но сделката му за финансирането се провали през уикенда, писа по-рано CNBC.

Virgin Orbit официално започна работа през 2017 г., като се отдели от Virgin Galactic и стана публична през 2021 г. чрез SPAC сделка. Бизнесът на Virgin Orbit беше съсредоточен върху изстрелването на малки сателити в орбита, докато фокусът на Virgin Galactic е върху изпращането на хора до границата с космоса и обратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: Ironhorse: Да, добре. Достатъчно, седни си. Две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Винаги е приятно да прочета тирадата ти с *тъъъп и глууупав* - това е точката на безсилие, в която си загубил аргубенти и контрол, а реакцията ти е във вид на рефлекторна мозъчна-мускулна конвулсия. Жалко, че не мога визуално да ти се порадвам - трябва да изглеждаш като гиббон, на който са му взели банана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Ironhorse
преди 1 година
До: Tikva007Хахаха, я кажи колко комерсиални изстрелвания има Роскосмос ???Спейс Екс се разсипа от стартове през 2022г.Китай е много, мнооого далеч от комерсиални полети до космоса.Но ти дерзай ... Вярата в СССР2.0 е всичко да теб. Дори не си рублофил, защото тачиш евро, долари, левове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 и тя линк защо си го плеаснал... да видиме че Фалкон 9 лети 4 пъти повече от вашите бънгии ?.. или нещо по специфично имаш предвид? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 пак ли ни доказваш че си тъъъп, или както каза колегата верно толкова си можеш... какво значи 4 пъти по активнам сравнявайки няква програма на ЕС (която даже не си казал коя е) и държавна фирма която извържва полети и други неща... толкова си тъъъп. че даже смислен довод не можеш да изкараш зда ги защитиш... но Иване, роскосмос летят все още със старите 40 щайги, нещо ново да са пуснали? Оня космодрум работи ли? Завършихте ли вашата част на Международната космическа станция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: За такива като тебе народът казва: *Ти му викаш *Иване*, а то лети за к/ра да те хване*. Трябва да е приключил толкова отдавна, че никой да не помни освен теб и добитъкът отдолу, защото през 2022 Роскосмос не само, че не е приключил, но е 4 пъти по-активен от програмата на великия ЕС. Ето всичко за космическите дейности през 2022 г. *https://en.m.wikipedia.org/wiki/2022_in_spaceflight
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: Tikva007 роскосмос отдавна приключиха глууупако... Даже вече американосите качват руснаците, але че ги изкарвате врагове на мордор! ***! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: Ironhorse: Хайде още един търчи-лъжи експерт от коневръза. Роскосмос приключил, а Ариана била единствен конкурент. На кого? На Мъск ли? Роскосмос има 21 от 21 успешни старта, Ариана 5 от 6. Ти с каква цел пишеш тук - да се излагаш, или да се излагаш? Или нямаш сензор за резил и ти е все това? Космосът в момента е на Мъск и китайците, далече назад са руснаците, но са стабилно там там.. Европа даже не е след Роскосмос, а след Нова Зеландия, която има 9 успешни старта и е след руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 15
Ironhorse
преди 1 година
Спейс Екс и Мъск буквално разсипаха конкуренцията.Нортроп Грумън въобще не понечиха ...Безос и Боинг още се мъчат да покажат нещо, камо ли да догонват Мъск.Роскосмос приключи ...Единствен конкурент остана проектът Ариана, но за дребни сателити.Мъск е практически монополист при частните космически мисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
Мдаа ... spacex вдигна много летвата за сателити , безаварийно , всеки месец стартове ... а virgin от 6 старта 4 успешни , като в последният загубиха 7 сателита на клиенти ... но конкуренцията води до това , едни вървят напред , други отпадат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още