IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Virgin Orbit спира работа за седмица

Компанията пусна в неплатен отпуск почти всичките си служители

17:19 | 16.03.23 г.
Снимка: James Beck/Bloomberg
Снимка: James Beck/Bloomberg

Virgin Orbit пуска в отпуск почти всичките си служители и слага дейността си на пауза за седмица, докато търси спасително финансиране, твърдят източници на CNBC, запознати с въпроса.

Цената на акциите на Virgin Orbit спадна с 33% по време на следборсовата търговия в сряда, след като приключи сесията за деня на ниво от 1,01 долара. Стойността на книжата не спира да се понижава от пазарния дебют на компанията за близо 10 долара за акция през декември 2021 г.

Директори на компанията са информирали служителите за ситуацията по време на среща в сряда, твърдят източници, запознати със случилото се. Работниците са пуснати в неплатен отпуск, като само малка част от екипа продължава да работи. Virgin Orbit също така отлага със седмица плащането на възнагражденията.

Лидерите на компанията са казали на служителите, че се стремят да предоставят актуална информация за ситуацията с отпуските и финансирането до следващата сряда или четвъртък, допълват източниците, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират публично вътрешни въпроси.

Говорител на Virgin Orbit е потвърдил, че компанията прави „оперативна пауза“. Компанията планира да даде „актуална информация за продължаващата дейност през следващите седмици“, допълва говорителят.

Компанията, която строи ракети, разработи система, използваща модифициран реактивен самолет 747 за изпращане на сателити в космоса чрез пускане на ракета изпод крилото на самолета по време на полет. Но последната мисия на компанията претърпя неуспех заради проблем с изстрелването, заради който ракетата не достигна орбита и се разби в океана.

„Разследването ни е почти завършено и следващата ни ракета в производство с необходимата модификация е в последен етап на интеграция и тестване“, коментира говорителят на Virgin Orbit.

Когато компанията отчете резултатите си за третото тримесечие в началото на ноември, тя разкри, че разполага със 71,2 млн. долара в брой към края на тримесечието. При приходи от 30,9 млрд. долара Virgin Orbit отчете коригирана загуба преди лихви, данъци, амортизации и обезценка от 42,9 млн. долара за периода, докато продължаваше да гори капитал.

От четвъртото тримесечие насам компанията стабилно привлича средства по формата на дълг чрез инвестиционното подразделение Virgin Group на Ричард Брансън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още