IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важният език, който трябва да научим - командите за изкуствен интелект

Съчиняването на добри инструкции за AI вече е доходоносна професия за тези, които са напреднали

21:48 | 27.04.23 г.
Изображение: Bloomberg
Изображение: Bloomberg

Всички трябва да се научим да пишем команди за изкуствен интелект (на английски prompts). Ти, аз, твоите деца, твоят съсед — всички, пише Дейв Лий от Bloomberg.

Командите са езикът на генеративния изкуствен интелект (AI), чрез който хората подават инструкции към машините и са може би най-полезният език, който бихте могли да овладеете в днешния свят.

В ChatGPT, текстовия инструмент от OpenAI, който наскоро предизвика небивал възторг по темата за изкуствения интелект, някои примери за основни команди може да са: „Обясни как работи фотосинтезата“ или „Напиши резюме на „Хамлет“.

Впечатляващо наистина, но тези заявки само се плъзгат по повърхността. Тази технология може много повече и изкуството да се съчиняват добри команди помага за това. По-напредналите потребители на AI го карат да произвежда сложни отговори въз основа на милиони текстове. Други го използват, за да създават приложения или да автоматизират голяма част от работния си ден. Те правят това с ефективни команди, като внимават с избора на думи и техния ред.

Добрата новина е, че за разлика от програмирането, командите се пишат на естествен език. Повечето от нас би трябвало да го усвоят с лекота.

В съвсем близко бъдеще служителите в почти всяка индустрия, която можете да си представите, ще трябва да знаят как да пишат ефективни команди за чатботове като ChatGPT.

„Използването на AI модели за генериране на различни неща е скъпо, а резултатите могат да варират значително“, казва Бен Стоукс, създател на PromptBase, пазар за добри команди за AI.

„Добрият автор на команди може да създава такива, които произвеждат последователни, висококачествени резултати (напр. изображения, текст или код) с ниски разходи.“

Съчиняването на команди за изкуствен интелект вече е доходоносна професия за тези, които са напреднали. Някои стартиращи компании предлагат работни места за автори на команди със заплати над 300 хил. долара годишно, а обхватът на индустриите, които търсят такива таланти, нараства.

Какво прави една команда добра?

Погледнете изображението най-отгоре в статията и помислете как бихте могли да го опишете. „Усмихнат мъж в костюм, вдигнал палец“? „Човек със страхотни зъби, вдигнат палец, балонче с надпис супер“? Като за начало добре, но дайте възможност на инструмента за изкуствен интелект, в този случай DALL-E 2 на Open AI, да прерови своите бази данни с всякакви "жокери" за това какво всъщност искате. Опишете изображението с повече подробности. Помислете за ключови думи, като „кавказки тип“ или „красив“. Може да определите стила - „винтидж“ и „поп арт“. Ако тези думи вече са ви хрумнали като описание - браво, всички те се съдържат в командата за това конкретно изображение.

Един добър автор на инструкции би могъл да го подобри значително - DALL-E 2 е произвела няколко различни варианта на изображението, много от тях с несъвършенства, които не отговарят на изискванията за професионален проект. За да усъвършенстват допълнително командите и да разширят възможностите на AI инструментите отвъд въображението на техните създатели, хората започнаха да развиват изкуството на "суперкомандите" - инструкции, които могат да се състоят от стотици думи и имат за цел да принудят AI да се задълбочи в своята база данни.

Често това може да включва малка ролева игра: да кажете на ChatGPT да се „преструва“, че е нещо друго. Може да напишете: „Вие сте специалист по човешки ресурси в международна банка и провеждате интервю за работа“, а след това да опишете подробно работата и да поискате да ви разпита подробно. Може да го накарате да играе ролята на програмист на приложения, който пише код за iOS на Apple и да поискате да напише код според вашите спецификации.

Подобно на добър журналист, който може да зададе един и същи въпрос по различни начини, за да извлече по-смислен отговор, конкретните думи и структура могат да провокират изкуствения интелект да се държи по определен начин. Не е важно само какво казвате, а и начинът, по който го казвате.

Колкото по-сложна е командата и колкото по-конкретни са вашите насоки, толкова по-добър е резултатът. Създаването на сценарий в „ума“ на чатбот работи точно както при нас, хората, като ни насърчава да мислим извън нормалните си перспективи.

Можете също така, трябва да се отбележи, да кажете на ChatGPT самият той да стане автор на команди. Предвид написаното дотук това може да прозвучи странно. Защо да се учите да съчинявате добри команди, ако изкуственият интелект може да го направи сам? Не е ли вече остаряло това умение? Не.

Въпреки преждевременните и често тревожни заглавия, в които се предполага, че AI може да излезе извън контрола на хората, повечето приложения с изкуствен интелект дълго време ще разчитат в голяма степен на „човешкия фактор“, който да предоставя инструкции, да усъвършенства резултатите, да насочва технология в нови посоки. Напомняне кой е шефът.

„Ние трябва, като хора, да се изправим пред себе си и да кажем - ще използвам този инструмент, за да стана по-силен, вместо да плача в ъгъла“, коментира Брайън Ромеле, експерт по изкуствен интелект, който е писал и експериментирал много със суперкоманди. „Вземете тази сила, която ни е дадена, и я превърнете в нещо много по-добро. Ето какво представлява писането на команди. Ето защо всеки трябва да може да го прави.“

Образователните институции трябва да си научат уроците от изоставането с преподаването на компютърни науки на децата и да се възползват от възможността да се включат в обучението за писане на команди за изкуствен интелект. Вече се появиха дори няколко полезни и безплатни сайта с ресурси в тази насока.

Има още една важна причина съчиняването на команди за AI да бъде във фокуса на образованието и обучението. Колкото повече научавате какво работи и какво не, и защо, толкова по-малко заплашителен става изкуственият интелект. В сравнение с чудната мека тъкан в черепите ни той все още е една глупава машина. Хората са по-добри от него, затова трябва да поемат отговорността. Научете се да пишете команди за AI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още