IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли сме за скоростното развитие на изкуствения интелект?

В каква посока действат „интелигентите вируси“ коментира д-р Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност в “София Тех Парк”

11:00 | 21.04.23 г.

Трябва да променим отношението си към технологиите и да си даваме сметка за какво можем да използваме изкуствения интелект (AI), къде е нашата роля. AI може да сложи край на интелектуалното развитие на човека, ако не предприемем някакви мерки. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria д-р Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност в “София Тех Парк”.

„Ние не си даваме за сметка, че все повече за факти и информация разчитаме на източници извън нашия мозък“, коментира той и подчерта, че след като вървим към технологично общество трябва да сме готови за тази технология.

Д-р Шарков е категоричен, че „не трябва да деградираме до нивото ние да обслужваме технологията, да ѝ наливаме масло, да ѝ пускаме ток“.

По думите му на национално ниво има осъзнаване за реалния ефект от AI. Д-р Шарков отбеляза, че технологията тотално може да промени, например, софтуерния бизнес, като специалистите на ниво junior може да са застрашени, ако останат на него.

IT експертът коментира и как AI променя демокрацията. Според него тя търпи изменение поради начина на комуникация в обществото и идеите, към които вървим. Той потвърди, че социалните мрежи и т.нар. директна комуникация са важен фактор.

„Парламентът и политическите партии отдавна не са говорители на част от обществото. Този модел трябва да се промени и има разбиране от едната страна. Все повече политици и партии ползват социалните медии, но обратната връзка сякаш я няма“, смята д-р Шарков.

По отношение на киберсигурността той заяви, че трябва да знаем, че технологията не е лоша, но зависи в чии ръце е и с какви цели се използва.

„Много отдавна има адаптирани алгоритми и т.нар. „интелигенти вируси“. Нещата в момента се развиват в посока разработване на по-сложни сценарии – проникване в системи, заблуждаване с различни сигнали на нормалното съдържание“, обясни IT експертът.

Как да използваме изкуствения интелект, за да не ни навреди? Къде е балансът с регулациите за AI за киберсигурността? Къде е мястото на обучителите на изкуствения интелект? Излезе ли AI от „бутилката“ на научните лаборатории? Къде има киберзаплахи в България?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още