IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви предизвикателства носи изкуственият интелект, когато стане неразличим от човека?

Технологичният сектор започва да има критично значение в икономиката на България, посочи Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и БРАИТ

13:25 | 19.04.23 г.

Изкуственият интелект GPT-5, който се очаква да излезе до края на годината, ще бъде неразличим от човека, заяви в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Доброслав Димитров, изпълнителен директор на Imperia Online, председател на "Българска асоциация на софтуерните компании" (БАСКОМ) и председател на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" (БРАИТ).

"Имаме шест месеца. Ако изградим изкуствен интелект, който е неразличим от човека, искам да задам въпроса – какво ще се случи с всички професии, които са свързани с колцентрове, с аутсорсинг – това са десетки хиляди високоплатени работни места, които са от критично значение за икономиката ни. Това е задачата, която стои пред нас", каза Димитров.

„Технологичният сектор започва да има критично значение в икономиката на България, не само поради размера си, но и заради това, че никоя друга част на икономиката не може да продължи без нея. Огромен проблем е, че тази промяна се осъзнава от малцина. 2022 година ще бъде запомнена с това, че революцията на изкуствения интелект започна с появата на ChatGPT, както казах в предишното си гостуване, но за тези четири месеца оттогава насам, играта се смени много, много на брой пъти“, напомни той.

По думите му едва миналата седмица се появи нов проект AutoGPT, който е базиран на GPT-4, но този модел има възможност сам да задава на себе си задачи и да се самообучава.

„Апелът ми към всички, които гледат скептично на това, което говоря през последните четири месеца, е да погледнат сериозно на промяната. Ако изкуственият интелект в момента не може да свърши нещо, то след една седмица, или след два месеца, вече ще може. Всичко трябва да се разглежда в този контекст“, прогнозира Доброслав Димитров.

Той посочи, че „човекът ще остане на върха на хранителната верига само ако се адаптира светкавично“.

"Преди две седмици 15 хиляди от топ технологичните хора в света, начело с Илон Мъск, Стив Возняк и много други изследователи, писатели, написаха апел към свои колеги да забавят с шест месеца развитието на тези технологии", припомни той. "Поискаха мораториум. Можем да добием представа колко бързо се развиват нещата, щом шест месеца са критични."

Димитров е убеден, че вече е невъзможно този процес да бъде спрян, след като тези 15 хиляди влиятелни личности не могат да го спрат. „Духът е излязъл вече от бутилката, а еволюцията ни, която ще ни позволи да се адаптираме, минава през няколко важни стъпки, като едната е на човешко ниво, втората – на организационно ниво (компании, НПО и всички други контрагенти) и на трето ниво е държавата“, заяви той.

Димитров препоръча всеки да бъде информиран и да повишава своя капацитет и своята добавена стойност, като използва тези инструменти, без значение от професията си. „Тогава няма да бъде изместен от някой друг, който е в съседната държава, съседната фирма или съседната стая, който го използва, за да е конкурентен. Независимо дали си журналист, писател, юрист, програмист, всеки един от нас може да си помогне в дребните, скучни неща, които прави, и да върши онези 10%, които компютърът не може", съветва председателят на БАСКОМ.

Той посочи, че бизнесът трябва да преосмисли бизнес моделите си. "Много от компаниите в България, които се занимават с аутсорсинг, но и продуктовите компании, ако не станат по-продуктивни от своите колеги по света, ще изпаднат от необходимост. Трябва да се промени начинът, по който се формулират заданията, и начинът, по който се привеждаш в действие", смята Димитров.

По отношение на реакцията на държавата, той смята, че трябва да се осмисли критичният момент, свързан с „огромна промяна, преломен момент, в който можем да тръгнем в една или в друга посока“. „Това не е момент за хрумвания, като да се изземват "свръхпечалби", да се увеличават данъците, и то именно на компаниите, които са с висока добавена стойност. Не е момент да се чудим дали ни трябва, или не ни трябва еврото. Това е момент, в който се решава съдбата на света за следващите неясно колко години напред“, каза още председателят на БАСКОМ.

Той подчерта, че всяка такава промяна създава повече работни места, отколкото разрушава, но за тези, които се адаптират. Димитров обясни, че сега, за разлика от всеки друг път, промяната се случва „твърде, твърде бързо“.

„В Академията ни за таланти, която вече 10 години поддържаме, GPT е интегриран от самото начало. От ден първи учениците учат с него и нивото на научаване е увеличено експоненциално“, даде пример Димитров и отбеляза, че на новите технологии се разчита „в ученето на висока скорост“, но като се разчита на собственото мислене.

Защо държавите не успяха да настигнат технологичния взрив? Какво е бъдещето на високотехнологичните индустрии в контекста на развитието на човешкия капитал? Ще стане ли БРАИТ част от Националния съвет за тристранно сътрудничество заедно с другите работодателски организации? Какво очаква софтуерният сектор от политиците? Може ли държавата да осигури финансова стабилност, необходима за развитие на бизнеса? Как ще се превърне България в привлекателно място за можещи и предприемчиви хора?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още