IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск подготвя стартирането на нова компания за изкуствен интелект

Милиардерът събира екип от изследователи и инженери в сферата, според FT

22:20 | 14.04.23 г. 1
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск подготвя стартирането на нова компания за изкуствен интелект, която да се конкурира със създателя на ChatGPT OpenAI, съобщава FT, като се позовава на запознати източници.

Милиардерът се стреми да се присъедини към надпреварата в Силициевата долина за изграждане на генеративни AI системи и събира екип от изследователи и инженери в областта на изкуствения интелект, съобщават източниците на медията.

Мъск обсъжда плановете си и с някои инвеститори в SpaceX и Tesla, като се опитва да ги привлече да финансират новото му начинание.

За новия проект Мъск е осигурил хиляди високомощни GPU процесори от Nvidia, според източниците на медията. Това са чипове от висок клас, необходими за изграждането на голям езиков модел – системи с изкуствен интелект, способни да поглъщат огромни количества съдържание и да пресъздават човешкото писане или реалистични изображения, подобно на технологията, която захранва ChatGPT.

Скоростта, с която Мъск напредва в реализацията на този проект, ще предизвика учудването на някои хора от AI сектора, особено след като и той подписа писмо, в което хиляди експерти от технологичния сектор призовават за спиране на технологията поради опасения за нейната безопасност за човечеството.

Потенциалното навлизане на милиардера на горещия генеративен AI пазар ще добави още едно начинание към разнообразното му портфолио от инвестиции и начинания. В него влизат управлението на Twitter и Tesla, както и основаването на компанията за космически технологии SpaceX, невротехнологичната Neuralink и стартиращата компания за транспортни тунели The Boring Company.

Мъск набира инженери от водещи лаборатории за изкуствен интелект, включително DeepMind, според запознати с плановете му. Източниците на FT казват, че той е започнал да проучва идеята за конкурентна компания по-рано тази година в отговор на бързия напредък на OpenAI.

Мъск досега е привлякъл Игор Бабушкин, бивш служител на DeepMind, и около половин дузина други инженери. The Information по-рано съобщи за ранните разговори на Бабушкин с Мъск.

Новата компания би позволила на Мъск да се изправи срещу подкрепяната от Microsoft група OpenAI, в която той беше съосновател през 2015 г. Той напусна борда три години по-късно след сблъсъци с ръководството на компанията, вкл. относно отношението към безопасността на изкуствения интелект, казват двама души, които са работели в OpenAI по това време. Малко след това компанията набра 1 млрд. долара от Microsoft.

Оттогава Мъск е все по-гласовит относно страховете си за екзистенциалната заплаха от изкуствения интелект. Той също така публично критикува OpenAI, че е все по-непрозрачна компания, но пък твърде комерсиално настроена в стремежа си към по-усъвършенствана AI технология.

Мъск е особено загрижен за заплахата от модели като GPT-4, най-новата версия на OpenAI.

Източниците на FT посочват, че новото начинание на Мъск с изкуствен интелект е отделно от другите му компании, въпреки че може да използва съдържанието на Twitter като данни, за да обучи своя езиков модел и да използва Tesla за изчислителни ресурси.

Подкрепено от Мъск генеративно AI начинание ще навлезе на все по-конкурентен и добре финансиран пазар. Технологичните гиганти Microsoft, Google и Amazon се конкурират със стартиращи компании като OpenAI, Anthropic, Adept и StabilityAI, които набраха финансиране за милиарди в последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Microsoft не се конкурира с OpenAI. Точно обратното, те са най-големият инвеститор в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още