IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект може да повлияе на 300 млн. работни места в света

На хоризонта може би се задава „значително смущение“ на трудовия пазар, пише в доклад на Goldman Sachs

07:30 | 29.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Административната работа в офис вероятно ще е сред най-засегнатите дейности. Снимка: Pixabay
Административната работа в офис вероятно ще е сред най-засегнатите дейности. Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект (AI) като ChatGPT навлиза все повече в ежедневието ни. Научавайки колко мощен може да бъде той, хората все повече си задават един основен въпрос - по какъв начин може да повлияе на работните места.

Отговор на този въпрос дава нов доклад на Goldman Sachs, според който на хоризонта може би се задава „значително смущение“ на трудовия пазар. Анализът на американската банка за работните места в САЩ и Европа показва, че две трети от тях могат да бъдат автоматизирани поне до известна степен, пише CNBC.

В САЩ „от тези професии, които са изложени на риск, повечето имат значителен – но частичен – дял от работата (25-50%), който може да бъде заменен“, пишат анализаторите на Goldman Sachs.

В световен мащаб може да бъдат засегнати до 300 млн. работни места, се казва в доклада.

Следователно промените на пазарите на труда вероятно са неизбежни, въпреки че исторически погледнато, технологичният прогрес не само съкращава работни места, но и създава нови.

Освен това използването на технология с изкуствен интелект може да стимулира растежа на производителността на труда и да повиши световния брутен вътрешен продукт с до 7% с течение на времето, изчисляват от банката.

Кои работни места ще бъдат засегнати най-много и кои най-малко

Някои работни места ще останат по-незасегнати от други. Така например дейностите, изискващи много физически труд, е по-малко вероятно да бъдат значително засегнати.

В САЩ най-висок дял задачи, които могат да бъдат автоматизирани с AI, има в спомагателната административна дейност - 46%, следвана от правната сфера с 44% и архитектурата и инженерните дейности с 37%. Финансовите операции също са с висок дял - 35%.

На другия полюс е секторът за почистване и поддръжка на сгради и терени, където само 1% от задачите могат да бъдат автоматизирани. Дейностите по инсталиране, поддръжка и ремонт са втората най-слабо засегната индустрия с 4%, а строителството и добивът са на трето място с 6%.

Данните за Европа рисуват подобна картина, като най-засегнатите работни места са чиновническите, където 45% от работата може да бъде автоматизирана, докато това важи само за 4% от работата на занаятчиите.

Като цяло 24% от работата в Европа може да бъде автоматизирана - малко под средното ниво от 25% в САЩ.

Най-засегнатите държави

„Нашите оценки интуитивно сочат, че по-малко работни места във възникващите пазари са уязвими от автоматизация, отколкото в развитите пазари, но 18% от работата в световен мащаб може да бъде автоматизирана чрез AI“, пише в доклада.

Според анализа на банката петте най-засегнати страни вероятно ще са Хонконг, Израел, Япония, Швеция и САЩ. Същевременно хората в Китай, Нигерия, Виетнам, Кения и Индия са най-малко застрашени работата им да бъде поета от технология с изкуствен интелект.

И макар че данните показват, че AI несъмнено ще повлияе на пазара на труда, все още не е ясно колко разрушителен ще бъде той наистина, заключава докладът. „Въздействието на AI в крайна сметка ще зависи от неговите възможности и време за навлизане“, пише в него. Двата ключови фактора ще бъдат колко мощна наистина ще стане технологията и колко ще се използва на практика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още