IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

42% от хората очакват изкуственият интелект да замени тяхната работа

Много хора имат благоприятно отношение към AI, докато други изразяват отрицателни чувства

20:55 | 23.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Възходът на изкуствения интелект (AI) предизвиква както вълнение, така и страхове. Докато някои виждат в него потенциал за повишена ефективност и иновации, други се тревожат да не бъдат изместени от работата си.

42% от хората вярват, че изкуственият интелект ще замени работни места в тяхната сфера на дейност, сочат данни, представени от Atlas VPN. Данните се основават на глобалното проучване на Университета в Куинсланд и KPMG Australia "Trust in Artificial Intelligence: A Global Study". Изследването е проведено между септември и октомври 2022 г. и включва 17 193 респонденти от 17 държави.

Много хора имат благоприятно отношение към AI, докато други изразяват отрицателни чувства

Около двама от всеки петима души (42%) смятат, че изкуственият интелект или ще замени работни места в тяхната област на дейност, или ще изпълнява ключови аспекти от работата им. Изкуствен интелект като ChatGPT вече може да пише статии по конкретни теми или да помага на копирайтърите да напишат текст за фирмен уебсайт например. Други инструменти с изкуствен интелект помагат за автоматизиране на задачи, събиране и анализ на данни, създаване на графични дизайни или обработка на основни заявки на клиенти.

Въпреки това сравним процент от хората (39%) не са съгласни, че изкуственият интелект ще превземе работата им. Някои работни места все още изискват физическа намеса на човек и към момента не могат да бъдат заменени от AI. Компании като Boston Dynamics обаче работят върху роботи с изкуствен интелект, които могат фундаментално да променят връзката между хората и компютрите.

Близо една пета от анкетираните (19%) имат неутрално отношение към възможността AI да ги замести в работата им. Някои хора може да не са напълно наясно до каква степен изкуственият интелект може да автоматизира задачите им. Други може да имат умения или знания, които не се възпроизвеждат лесно от AI и затова са по-малко загрижени да не бъдат заменени.

 

Повече оптимизъм, отколкото страх

Въпреки че някои хора са оптимистично настроени относно ползите от изкуствения интелект, други чувстват тревога. Възможността да бъдат изместени от работа или да загубят контрол върху процесите по вземане на решения предизвиква опасения. Освен това използването на AI в конкретни области като здравеопазване или правоприлагане може да повдигне етични въпроси.

Анкетираните са посочили и по няколко емоции, които изпитват към новата технология.

Около две трети от хората (67%) са оптимисти относно ползите, които AI може да донесе на обществото. Освен това 60% от анкетираните изпитват вълнение от самата технология. Въпреки различни опасения повечето хора гледат на изкуствения интелект като на инструмент, който може да донесе положителни промени и решения на много проблеми.

Почти трима от всеки петима (57%) се чувстват спокойни за бъдещето на AI. Спокойното отношение може да се дължи на нарастващото опознаване на технологията и нейните потенциални ползи, като повишена ефективност и производителност в различни индустрии.

В същото време 48% и 47% от анкетираните изразяват притеснение или дори страх относно въздействието на изкуствения интелект върху човечеството. Почти една четвърт от хората (24%) са възмутени от AI приложенията.

 

Безпокойството около изкуствения интелект се дължи на потенциалните рискове, свързани със злоупотреба с технологията или нежелани последствия. И тъй като напредъкът в областта продължава, не може да се отрече, че той ще има значително въздействие върху работната сила. Така от решаващо значение ще бъде да се постигне баланс между иновациите и етичните съображения, за да се гарантира, че изкуственият интелект се използва за подобряване на обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още