IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba пуска свой конкурент на ChatGPT 

Китайският концерн представи говорител с изкуствен интелект и приложение, подобно на Slack

10:07 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ALEX PLAVEVSKI
Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Alibaba Group Holding Ltd. ще интегрира своя нов модел на изкуствен интелект (ИИ) в подобни на Amazon Echo умни високоговорители, както и в софтуера за корпоративни разговори, с което се включва в надпреварата да предложи конкурент на ChatGPT на китайския пазар, предава Bloomberg. 

Новият модел за изкуствен интелект ще бъде добавен към подобното на Slack приложение DingTalk на компанията, както и към доставчика на умни домакински уреди Tmall Genie, заяви главният изпълнителен директор Даниел Джан, когато представи модела в рамките на технологичната среща на върха на компанията в Пекин във вторник.

Големият езиков модел - наречен Tongyi Qianwen, в приблизителен превод „Истината от хиляда въпроси" - ще бъде включен във всички продукти и услуги на Alibaba в „близко бъдеще", каза главният изпълнителен директор, без да посочва срокове. 

Така концернът следва подобни дебюти на SenseTime Group Inc. и Baidu Inc. Всички те имат за цел да изградят окончателната платформа за изкуствен интелект от следващо поколение за най-големия интернет пазар в света като отражение на нарастващата вълна от разработки в чужбина. В САЩ например Google и Microsoft Corp. са сред многото технологични компании, които проучват генеративния ИИ, който може да създава оригинално съдържание - от поезия до изкуство - само с помощта на прости указания от потребителя.

Акциите на Alibaba поскъпнаха с 3,8% във вторник в Хонконг, докато оценката на Baidu се срина с 6,4%, а SenseTime загуби по-голямата част от ранния ръст от 11% след представянето на своя продукт в предишния ден.

Alibaba се надява да се възползва допълнително от манията за изкуствен интелект, предизвикана от ChatGPT на OpenAI, като привлече повече клиенти за своята платформа за изчисления в облака - които ще се нуждаят от огромна изчислителна мощност, за да обучават собствените си модели. Компанията ще предложи по-ниски цени от тези на конкурентите си. 

„Намираме се в технологичен преломен момент, задвижван от генеративния ИИ и изчислителните облаци, и предприятията във всички сектори започнаха да приемат трансформацията на интелигентността, за да останат начело на играта", каза Джан.

Във вторник Джан отдели по-голямата част от основната си реч в съпреживяване на дългогодишната история на Alicloud, говорейки за потенциала на Tongyi Qianwen да обслужва по-добре големи и малки корпоративни клиенти. Презентацията се състоя ден след като китайският специалист в областта на изкуствения интелект SenseTime прекара часове, демонстрирайки как новите му модели SenseNova и SenseChat могат да се справят с редица често срещани въпроси на английски и китайски език.

Джан също така подчерта, че всички технологични компании са „на една и съща стартова линия" в надпреварата за изкуствен интелект, като очевидно намекна за стремежа на местните конкуренти да пуснат свои собствени големи езикови модели.

Миналия петък Alibaba Cloud започна да предлага кодове с покани на корпоративни потребители и разработчици, за да тестват водещия ѝ продукт за изкуствен интелект. Подобно на SenseTime, моделът за изкуствен интелект на Alibaba ще предоставя услуги на английски и китайски език и скоро ще включва възможности за разпознаване на изображения и генериране на текст към изображения.

Дебютът във вторник бе първото голямо представяне на продукт, откакто Джан лично пое ръководството на звеното за облачни услуги в новосъздадената корпоративна структура на Alibaba. Джан заговори за изкуствения интелект като за двигател на потенциално експоненциален растеж за Alibaba, която има възможност както да предоставя собствени услуги, така и да предлага изкуствен интелект със своите продукти за изчисления в облак на други корпорации. 

„Всички тези технологии ще изискват огромна изчислителна мощност. Така че можем да очакваме експоненциален ръст на търсенето", каза Джан по време на конферентен разговор през декември.

DAMO Academy на Alibaba пусна на пазара през миналата година M6 - модел за предварително обучение с 10 трилиона параметри. Моделът е използван за захранване на търсенията и препоръките на онлайн пазара Taobao на Alibaba, особено за сдвояване на текст и изображения. Подобният на ChatGPT бот на Alibaba в момента също провежда вътрешни тестове. Конкурентът в областта на онлайн търговията JD.com Inc. заяви, че неговият облачен бизнес работи върху обработката на естествен език и генерирането на разговори.

ИИ се превърна в следващата голяма арена на технологична конкуренция между Китай и САЩ, което поражда опасения дали китайските компании ще могат да запазят надежден достъп до високотехнологичните чипове, необходими за разработването на мащабни модели на ИИ в дългосрочен план. Докато китайските усилия в областта на изкуствения интелект догонват американските си конкуренти, инвеститорите приветстват вътрешните усилия на всяка голяма технологична фирма за създаване на алтернативи на ChatGPT.

Baidu беше първата компания в Китай, която обяви публично участието си в надпреварата - със своя Ernie Bot миналия месец - засилвайки натиска за подобни предложения от Alibaba и Tencent Holdings Ltd., другия голям играч в китайската интернет сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още