IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI се насочва към японския пазар

Компанията планира да отвори офис в азиатската страна

18:50 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман заяви, че организацията обмисля да отвори офис в Япония и да разшири услугите си на японски. Той направи изявлението след срещата си с премиера Фумио Кишида, пише Bloomberg.

„Надяваме се да отделим много повече време и да започнем да работим с прекрасни кадри, както и да изградим нещо страхотно за японския народ“, коментира Алтман пред репортери в Токио днес. „Наистина е невероятно да видим навлизането на тази технология в Япония“.

OpenAI предизвика огромен интерес към технологиите за изкуствен интелект, откакто през ноември представи своята услуга ChatGPT. Microsoft реши да инвестира 10 млрд. долара в компанията и интегрира технологията ѝ в своята търсачка Bing. Google, водещата търсачка в света, пък отговори на всичко това със собствен изкуствен интелект.

Алтман твърди, че е обсъдил потенциала на технологията с Кишида, както и как да бъдат смекчени недостатъците ѝ. Освен това двамата са говорили за това как да се подходи внимателно към рисковете и как изкуственият интелект да стане максимално добър за хората.

По думите на Алтман OpenAI ще работи по превръщането на своите модели в убедителни на японски език и адекватни спрямо японската култура.

„Вярваме, че развитието на изкуствения интелект ще бъде една от най-важните технологични революции в историята, а Япония може да изиграе важна роля като значителен ползвател и създател на технологията“, коментира Алтман пред репортери, след като се срещна с местни политици. Той допълва, че Япония може „да помогне за формиране на глобалната програма за регулации“.

Предвид рисковете както за правата на човека, така и за неприкосновеността на личния живот, ако изкуственият интелект бъде оставен извън контрол, е нужен някакъв вид регулация, независимо дали става дума за закони или за насоки, коментира Такуя Хираи, който е председател на комисията за насърчаване на дигиталното общество към управляващата Либералнодемократическа партия.

„Важно е възможно най-скоро правителството да създаде зона, в която хората хората да се чувстват сигурни“, посочва той пред репортери.

Алтман пък твърди, че OpenAI вече полага усилия да започне работа в Япония.

„Мисля, че ще се върнем след няколко месеца, и се надявам, че ще се радваме на активно сътрудничество“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още