IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще осигури ли AI иновации за икономическия подем, към който се стреми Европа?

Как ще се регулира изкуственият интелект, за да продължи да помага на бизнеса, коментира Андрей Анев, съосновател на софтуерната компания Scios.ai

15:31 | 13.04.23 г.

Изкуственият интелект може да помага на компаниите да разберат какъв продукт искат клиентите им в този момент, но и значително сваля летвата пред дадена организация да провежда кибератаки или разпространява дезинформация. Тепърва ще се види как бизнесът, който използва AI, ще намалява риска от него, като бъдещите регулации трябва да се занимават с източниците и предразсъдъците в тренировъчните данни, цели и начини на употреба. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Андрей Анев, съосновател на софтуерната компания Scios.ai.

Той определи като „фатална грешка“, ако регулаторът в Европа каже, че спира развитието на AI, защото останалата част от света няма да спре развитието му. Според него изкуственият интелект предоставя възможност на бизнесите да повишат своята ефективност и продуктивност с огромен процент.

„Ако това ограничение се въведе, това означава Европа да е икономически неефективна на фона на останалата част от света“, посочи Анев и заяви, че в момента Европа и светът закъсняват с решението си какво да правят с Chat GPT.

ИТ експертът напомни, че в Европейския съюз от години се води диалог и се подготвя закон за регулиране на изкуствения интелект, като появата на ChatGPT е забавила работата по него, за да се разгледа въпросът как да се класифицират такъв тип технологии.

По думите му все още няма краен документ, но според Анев е намерен баланс между неща като типовете рискове и как се проследява отговорността в системата, без да се ограничава развитието на технологията.

"Нека да оценим рисковете по индустрии и имплементация, за да има яснота в четирите категории, в които може да попадне едно решение, какво всъщност означава това за крайните потребители, за правата на гражданите", коментира Андрей Анев.

Той посочи, че платформата на Scios.ai дава възможност на компаниите да използват инструменти с изкуствен интелект при обработката на огромни обеми данни, помага им да вземат стратегически решения за бъдещо развитие, за маркетингови кампании, при оптимизация и избор на бъдещи продукти.

Защо стрийминг гигантът Netflix използва Scios.ai, когато реши да заложи на собствено съдържание? Какви са рисковете от бързото развитие на изкуствения интелект? Остава ли заплахата от киборги в бъдещето? Може ли анализът на данни да послужи за дезинформация? Защо фондовете за рисков капитал се интересуват от Scios.ai?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още