IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Palantir поскъпнаха след по-добри резултати и прогноза за рентабилност  

Търсенето на новата платформа за изкуствен интелект на Palantir е „безпрецедентно“, обяви главният изпълнителен директор Алекс Карп

10:43 | 09.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Palantir поскъпнаха с 28% в разширената търговия в понеделник, след като компанията публикува отчета си за първото тримесечие, който надмина прогнозите на анализаторите, и заяви, че очаква да остане печеливша до края на годината. 

Печалбата на акция на компанията за анализ на данните възлезе на 5 цента спрямо 4 цента, очаквани от анализаторите според Refinitiv. Приходите възлизат на 525 млн. долара спрямо 506 млн. долара, очаквани от анализаторите според Refinitiv. 

Приходите на Palantir за тримесечието са се увеличили с 18% на годишна база, а търговските приходи на компанията в САЩ са нараснали с 26%. Софтуерната компания, която е известна с работата си с правителства от целия свят, заяви, че броят на търговските ѝ клиенти в САЩ се е увеличил с 50% на годишна база - от 103 на 155 клиенти, предава CNBC. 

Компанията отчете второто в историята си тримесечие на нетна печалба на база GAAP (по американските счетоводни стандарти) в размер на 17 млн. долара, а в писмо до акционерите главният изпълнителен директор Алекс Карп заяви, че компанията очаква да остане на печалба „всяко тримесечие до края на годината“. 

През миналото тримесечие Palantir отбеляза първото си тримесечие с нетна печалба по GAAP, възлизаща на 31 млн. долара. „Това е важен момент за нас и нашите поддръжници", каза Карп в съобщение по това време.

Palantir заяви, че очаква да отчете приходи между 528 и 532 млн. долара през второто си тримесечие и между 2,19 и 2,24 млрд. долара за цялата година.

Карп също така заяви, че търсенето на новата платформа за изкуствен интелект на Palantir е „безпрецедентно". Платформата за изкуствен интелект на компанията позволява на търговския и правителствения сектор да използват големи езикови модели, базирани на техни собствени частни набори от данни, и ще бъде достъпна за „избрани клиенти" този месец.

„Вече проведохме стотици разговори с потенциални клиенти за внедряване на софтуера и в момента преговаряме за условията и цените за достъп до компонентите на платформата", пише той.

Карп заяви, че тъй като изкуственият интелект крие „реални" рискове, софтуерът на Palantir е разработен с оглед на човешкото участие и надзор. С други думи, изкуственият интелект няма да може самостоятелно да извършва операции по насочване във военен контекст, например.

„Машината трябва да остане подчинена на своя създател", каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още