IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft плаща глоба от 20 млн. долара заради неправилно съхранение на детски данни 

Компанията е събирала лични данни от деца под 13 години, когато те са се регистрирали за Xbox, без да информира родителите им  

10:48 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Microsoft се съгласи да плати 20 млн. долара за извънсъдебно уреждане на съдебен спор по обвиненията, че американската компания е нарушила правото на неприкосновеност на личния живот на деца при регистрацията им за конзолата Xbox. За решението съобщи американският орган за търговски надзор FTC. Регулаторният орган беше обвинил Microsoft в нарушаване на Закона за защита на личните данни на децата в интернет (Coppa).

Компанията е събирала лични данни от деца под 13 години, когато те са се регистрирали за Xbox, без да информира родителите им или да получи тяхното съгласие. Microsoft също така е съхранявала неправилно лични данни на деца.

Съгласно предложеното споразумение компанията трябва да предприеме няколко стъпки за подобряване на защитата на личните данни на потребителите на Xbox, които са деца. Наред с другото, аватарите, създадени по образа на дете, както и техните биометрични и здравни данни, попадат под защитата на Закона за защита на поверителността на децата онлайн (Coppa).

Microsoft заяви, че е „фундаментално ангажирана с осигуряването на безопасно изживяване на всички играчи в нашата платформа" и ще „актуализира процеса на създаване на акаунти и ще отстрани открита в нашата система грешка в съхранението на данни". Компанията също така обяви, че ще разработи следващо поколение проверка на самоличността и възрастта на всички играчи, за да осигури подходящо за възрастта им гейминг изживяване.

В публикация в корпоративния блог Дейв Маккарти от Microsoft заяви, че потребителите под 13-годишна възраст, които са създали акаунти преди май 2021 г., ще трябва да потвърдят, че имат родителско съгласие, за да използват Xbox.

Със споразумението Microsoft се присъединява към редиците на десетки други компании, включително Amazon.com Inc., Google на Alphabet Inc. и TikTok на ByteDance Ltd., които са се сблъскали със санкции от страна на FTC заради събирането или съхраняването на данни за деца без родителско съгласие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още