IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект ще премахне голяма част от хората във веригите на доставки?

Редица индустрии ще бъдат разтърсени от новата технология

16:54 | 26.06.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Масово използване

Генеративният изкуствен интелект ще се превърне в съществена част от дейностите на гиганта в доставките Maersk, заяви главният технологичен и информационен директор Навнет Капур.

„ИИ и машинното самообучение съществуват от много време... През годините те се развиха от интересни изследователски проекти до по-„истински“ проекти в рамките на компании... А сега, с появата на генеративния изкуствен интелект, имаме истинска възможност да превърнем ИИ в нещо масово“, коментира Капур пред CNBC.

Maersk изпозлва изкуствен интелект от няколко години, а сега „агресивно търси“ начини да го интегрира в своите бизнес процеси и функции в голям мащаб, посочва Капур. Един от начините, по които се ползва, е да помага на клиентите да планират по-добре.

„Използваме изкуствен интелект, за да изградим това, което наричаме предказуем модел на пристигане на товари, за да подобри надеждността на планирането за нашите клиенти... Надеждността е много важна, дори след пандемията, така че те да могат да планират своята верига за доставки, своите запаси по-добре и да свият разходите си“, изтъква Капур.

Maersk също иска да използва изкуствен интелект, за да препоръчва решения, когато транспортните маршрути са претоварени, като съветва дали стоките трябва да се превозват или съхраняват например. А Капур твърди, че компанията иска да използва тип генеративен ИИ, известен като голям езиков модел - който се учи как да разпознава, обобщава и генерира текст и други видове съдържание, използвайки огромни количества данни -  за да разбере по-добре процеса на продажби.

„Можете да получите пълен преглед на всички трансакции, които клиентът е извъшил с вас през последната година, можете да разберете основните причини защо например можете да загубите сделки в определена бизнес сфера“, посочва Капур.

Нож с две остриета

А какво можем да кажем за потенциалните загуби на работни места?

„Според мен генеративният изкуствен интелект е трансформираща технология, появяваща се веднъж в живота... така че ще има загуба на работни места в по-традиционната среда, но също така вярвам, че ще създаде нови позиции, както всеки един предишен бум в технологиите“, твърди Капур. Той допълва, че позиции като инженерите, които обучават ИИ, така че да дава по-добри отговори, вероятно ще бъдат по-търсени.

Една от заплахите, отбелязани от Morgan Stanley, е от „високотехнологичните дигитални участници“ в индустрията, а анализаторите описват технологията като нож с две остриета за транспортните компании: изкуственият интелект може да им помогне да станат по-ефективни, но също така може да намали нуждата от услуги от логистични фирми трети страни, които организират опаковането, съхранението и транспортирането.

Maersk инвестира в стартъпи за изкуствен интелект през своето звено за рисков капитал Maersk Growth, включително в Einride – производител на автономни електрически камиони, Pactum – компания, която автоматизира преговорите за продажби, и 7bridges – плаформа за изкуствен интелект, която помага на компаниите да виждат къде са стоките им и да очакват ли забавяния.

„Определено гледаме на стартъпите за данни като на фактор за нашата трансформация и ускорител, но освен това сме бдителни. Не искаме да изостанем... Стартиращите компании за данни могат да бъдат посредник между нас и клиентите и трябва да сме сигурни, че сме преди кривата, но също така и да се учим от тях“, коментира Капур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още