IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо Alibaba сменя председателя и главния си изпълнителен директор 

Компанията свива пазарния си дял и се затруднява да съживи растежа си в ерата след Covid

07:49 | 20.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата китайска технологична корпорация Alibaba Group Holding Ltd. обяви нов председател и главен изпълнителен директор, разкривайки изненадващ план за замяна на Даниел Джан начело на компанията, която намалява пазарния си дял и се затруднява да съживи растежа си в ерата след Covid, предава Bloomberg.

Изпълнителният заместник-председател Джоузеф Цай ще се издигне до председател, а ръководителят на отдела за електронна търговия Еди У ще замени Джан като главен изпълнителен директор, съобщиха от компанията във вторник. Промените ще станат факт от 1 септември. 

Шокиращото напускане на Джан се случва, след като Alibaba обяви преструктуриране на шест части, за да се опита да стимулира растежа и да създаде семейство от самостоятелни индустриални гиганти. Концернът представи тази грандиозна визия, след като китайският лидер в електронната търговия отчете трето поредно тримесечие на едноцифрен ръст на приходите, засилвайки опасенията, че възстановяването на потребителските разходи в Китай може да се окаже по-далечно от очакваното. 

Джан ще се съсредоточи изцяло върху облачния бизнес, съобщиха от компанията. От декември насам Джан изпълнява едновременно функциите на главен изпълнителен директор и председател на групата, както и на ръководител на звеното за облачни услуги на китайския технологичен гигант.

„Това е подходящият момент да направя промяна, като се има предвид важността на Alibaba Cloud Intelligence Group, която напредва към пълно отделяне. Очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с Джо и Еди през следващите месеци, за да осигуря безпроблемен преход", цитиран е Джан.

Преструктурирането на Alibaba е кулминацията на продължилите години промени в компанията, които целят да я направят по-гъвкава, след като Джак Ма се оттегли от ръководството на компанията през 2019 г. В рамките на преструктурирането различните бизнеси на Alibaba ще бъдат разделени на шест основни области: изчисления в облак, китайска електронна търговия, глобална електронна търговия, цифрово картографиране и доставка на храна, логистика и медии и развлечения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още