IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на SoftBank е „пристрастен потребител“ на ChatGPT

Масайоши Сон призна, че говори „почти всеки ден" с главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман

11:33 | 20.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Масайоши Сон. Снимка: Bloomberg L.P.
Масайоши Сон. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на SoftBank Group Масайоши Сон заяви във вторник, че е „пристрастен потребител" на ChatGPT - чатбота с изкуствен интелект на подкрепения от Microsoft стартъп OpenAI.

„Всеки ден общувам с ChatGPT - аз съм пристрастен потребител", заяви Сон пред акционерите на дъщерното дружество за телекомуникации на групата, цитиран от Ройтерс. 

На фона на вълнението около изкуствения интелект Сон се оттегли от публичните прояви през последните месеци, за да се съсредоточи върху планираното листване на акциите на дизайнера на чипове Arm, тъй като неговият технологичен инвестиционен конгломерат отчита големи загуби поради намаляването на стойността на портфолиото си.

Сон също така заяви, че говори „почти всеки ден" с главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, който тази година направи важни посещения в Токио, за да се възползва от интереса към генеративния изкуствен интелект и да окаже влияние върху регулирането на тази бързо развиваща се технология в световен мащаб.

Базираният в Сан Франциско стартъп е подкрепен с инвестиции от Microsoft, който се счита за лидер в приемането на ИИ и стартирa множество подобрения на технологията.

SoftBank ще проведе годишното си общо събрание в сряда, като пазарът очаква подробности за инвестиционните перспективи на Сон в момент, в който интересът към изкуствения интелект стимулира капиталовите разходи по целия свят.

Сон отдавна твърди, че изкуственият интелект е движещата сила на инвестиционната му дейност, но му се налага да се справя с известни спънки, като например компанията за споделени офисни пространства WeWork, и с ниските оценки на предпочитаните от него бързоразвиващи се стартъпи. 

Успешното листване на базираната в Кеймбридж, Англия, компания Arm ще се разглежда като така необходимата победа за задлъжнелия японски конгломерат, чийто дългосрочен кредитен рейтинг беше намален миналия месец от S&P Global Ratings заради експозицията му към непублични компании.

И докато наблюдателите обсъждат способността на Сон да избира победители в една икономика, която се очаква да бъде все повече задвижвана от изкуствения интелект, акциите на неговата група бяха обхванати от треска за активи, свързани с чипове и изкуствен интелект, поскъпвайки с около 30% през последните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още