IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция копнее да стане лидер в изкуствения интелект

Страната обаче среща голяма конкуренция не само в Европа, но и по целия свят

13:48 | 19.06.23 г. 1
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Франция полага големи усилия да се позиционира като европейски център за изкуствен интелект (ИИ), насочвайки се към бързоразвиващата се и особено популярна технология, пише CNBC.

„Смятам, че сме номер едно [в изкуствения интелект] в континентална Европа и трябва да ускорим развитието“, коментира френският президент Еманюел Макрон пред медията.

Отделни държави се опитват да се позиционират като центрове за ИИ, защото технологията е смятана за революционна и следователно е от стратегическо значение за правителствата по света. Очаква се изкуственият интелект да окаже влияние върху редица индустрии – от финансите до здравеопазването, но също така стои в центъра на по-голямата технологична битка, водена от Китай и САЩ.

Еуфорията около изкуствения интелект отчасти е предизвикана и от огромната популярност на чатбота ChatGPT на американската фирма OpenAI.

ИИ се превърна в една от най-обсъжданите теми на годишната френска технологична конференция Viva Tech – от стартъпи до утвърдени технологични фирми говориха за нея, редом с компании от други индустрии, включително козметичната и банковия сектор.

Макрон, френският финансов министър Бруно льо Мер и министърът по дигиталните въпроси Жан-Ноел Баро присъстваха на събитието, с което допълнително показаха държавната подкрепа за технологичните усилия на Франция.

„Ще инвестираме като луди в обучение и изследвания“, коментира Макрон пред CNBC, допълвайки, че Франция е добре позиционирана в изкуствения интелект заради достъпа си до квалифицирани кадри и стартъпи, занимаващи се с технологията.

Въпреки че САЩ са смятани за лидер в изкуствения интелект по много показатели, Франция се надява да навакса.

„Повярвайте ми, ясно е, че САЩ са номер едно, като има добра причина за това – огромният вътрешен пазар... Искам категорично да преодолеем разликата с тях и да инвестираме много повече, да се развиваме много повече...“, допълва Макрон.

Амбициите на Париж обаче са изправени пред сериозна конкуренция дори в рамките на Европейския съюз.

„Франция определено има шанс да бъде лидер в Европа, но е изправена пред огромна конкуренция от страна на Германия и Великобритания“, коментира Антон Дабура, директор на Johns Hopkins Institute for Assured Autonomy.

Миналата седмица британският премиер Риши Сунак говори за това как Великобритания може да стане глобален център за ИИ.

Дабура твърди, че за да успее Франция, тя ще трябва „да използва изкуствен интелект, за да надгражда икономическите области, в които вече е силна“, като производството и фармацията.

„Това е ключово време за стратегически решения за идентифициране на конкретни области с различна компетентност и за сериозно инвестиране в ИИ, за да се създаде предимство“, коментира Дабура.

Последна актуализация: 12:54 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 10 месеца
Пък аз копнея да оп,ъна Джиджи Хадид, но подозирам,че и аз и Франция ще си останем с копнежите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още