IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция копнее да стане лидер в изкуствения интелект

Страната обаче среща голяма конкуренция не само в Европа, но и по целия свят

13:48 | 19.06.23 г. 1
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френските компании за изкуствен интелект на фокус

В момента американските компании доминират в разговорите за изкуствения интелект. Пример за това са Microsoft, която инвестира в OpenAI, и производителят на чипове Nvidia.

Франция няма гигант в ИИ като САЩ, но иска да създаде два или три „големи глобални играча“ в тази област, твърди Макрон.

Страната залага на това, че стартъпите ѝ ще растат бързо. Подчертавайки потенциала и еуфорията около развитието на ИИ, четириседмичният френски стартъп Mistral AI набра 105 млн. евро финансиране. Редица други местни стартиращи компании демонстрираха разработките си на Viva Tech.

Регулацията по света

Част от идеята на Франция за превръщането в център за изкуствен интелект като стане водеща в регулацията на технологията.

Европейският парламент даде зелена светлина на Закона за изкуствения интелект на ЕС – широкообхватен първи по рода си регламент, насочен към технологията. Той все още не е превърнат в официален закон, но ако бъде приет, ще въведе основан на риска подход към регулирането на ИИ в целия блок.

Франция обичайно се възприема като привърженик на строги регулации върху технологиите, но тя се противопостави на части от закона, свързани с генеративния изкуствен интелект - типът технология, която е в основата на ChatGPT на OpenAI.

„Моето притеснение е, че през последните няколко седмици Европейският парламент... зае много силна позиция относно регулирането на ИИ, в известен смисъл използвайки този закон като начин да се опита да реши твърде много проблеми едновременно“, коментира френският министър на дигиталните въпроси.

Франция иска глобална регулация на ИИ, която се надява да постигне чрез Групата на седемте (Г-7), която включва САЩ и Великобритания, както и чрез Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„От моя гледна точка... Мисля, че имаме нужда от регламент и всички играчи, дори и играчите от САЩ, са съгласни с това. Смятам, че имаме нужда от световно регулиране“, посочва Макрон.

САЩ – и приятел, и враг

Франция възприема Съединените щати едновременно като конкурент, и като съюзник. Френските и европейските компании ще се опитат да се конкурират с американски гиганти като Microsoft и Google, но САЩ трябва да участват в глобалната регулация.

„Конкуренцията винаги е нещо добро. Така че имаме много силно сътрудничество със САЩ, но също така искаме да получим достъп за нашите собствени компании за ИИ. Така че смятам, че честната конкуренция между САЩ и Европа, както и сътрудничеството по някои ключови устройства е добро за САЩ, добро е и за Европа“, коментира френският финансов министър Бруно льо Мер.

„Що се отнася до регулирането, смятам, че е изключително важно да се проведе задълбочена дискусия с американските власти относно най-добрия начин за регулиране на изкуствения интелект“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 10 месеца
Пък аз копнея да оп,ъна Джиджи Хадид, но подозирам,че и аз и Франция ще си останем с копнежите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още