IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка отново задържа основната си лихва без промяна

Това се случва преди инфлацията да достигне прогнозираните близо 75%

15:56 | 23.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка запази лихвения си процент непроменен на заседанието си в четвъртък. Това е знак, че ръководството на финансовата институция смята политиката си за достатъчно строга дори преди инфлацията да достигне прогнозираните близо 75%, предава Bloomberg.

Комисията по парична политика, ръководена от гуверньора Фатих Карахан, остави лихвения процент на ниво от 50% за втори пореден месец, което е в унисон с очакванията на икономистите. Централните банкери смятат, че инфлацията в южната ни съседка, която е сред най-бързо ускоряващите се в света, ще започне да се забавя от следващия месец и ще приключи годината на ниво от 38 на сто.

Ако лихвеният процент остане без промяна в обозримо бъдеще, фокусът все повече ще се измества върху планираната фискална корекция и алтернативните инструменти за затягане на паричната политика на турската централна банка. Според водещите световни банки, сред които Morgan Stanley и HSBC, повишаването на лихвения процент също все още не е отпаднало от дневния ред.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Високите потребителски разходи и упоритата инфлация в сферата на услугите не се харесват на централните банкери, като Карахан заяви, че според основната финансова институция в страната по-строгата парична политика, която действа със закъснение, ще помогне за охлаждане на вътрешното търсене през втората половина на годината.

Моментът за публикуване на месечните данни за инфлацията приближава и именно от тях зависи дали турската централна банка ще затегне политиката си и дали ще предприеме действия, за да задържи цените в прогнозираната от нея посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още