IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Вичев: От 9 юли евровата система на „Борика“ ще има достъп до платежните институции в Европа

През есента дружеството за технологична инфраструктура на платежната индустрия ще осигури и незабавните плащания към европейските банки

16:28 | 23.05.24 г.

От 9 юли евровата платежна система на „Борика“ ще има достъп до всички платежни институции в Европа, а от октомври ще бъдат пуснати и незабавните плащания към всички европейски банки. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на „Борика“.

„Почти всяко пето плащане в България е незабавно, все по-популярни стават незабавните blink плащания чрез мобилен номер, като този вид плащания предоставят нови, по-евтини и по-бързи и по-удобни способи от традиционните до момента. Във връзка с присъединяването на България към еврозоната в момента има сериозен фокус към международните разплащания в евро“, отчете той.

Мирослав Вичев обясни, че сегашната еврова платежна система ще бъде обновена, така че да работи 24/7, да е достъпна за всички контрагенти в Европа и България и да има пълния набор от услуги, когато се отнася до спецификите на дигиталната инфраструктура при смяна на валути.

„Обновяването ще е налично още тази година“, прогнозира той. И отбеляза, че независимо от конкретната дата за присъединяване към еврото, банките могат да се присъединят към нея и повечето от тях вече я ползват.

По думите му, в момента на приемане в страната на европейската валута българската платежна система ще бъде затворена.

„Плащанията ще стават до час-два, или до десет секунди, ако са пуснати като незабавни“, уточни Вичев.

Главният изпълнителен директор на „Борика“ подчерта, че в момента изкуственият интелект помага в борбата срещу финансовите измами и прането на пари. И обясни, че анализът на данните по-интелигентен начин позволява автоматизирано бързо да се реагира, да се вземат решения кои плащания са съмнителни и по какъв начин да се блокират.

С какви методи се защитават дигиталните плащания? Какви са тенденциите в платежната индустрия през тази година? Какви са рисковете от AI в платежните системи? Какъв ще е ефектът върху финтех? Какво ще е взаимодействието между банки и финтех може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още