IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоилка Арсова: Незабавните плащания ще сменят изцяло платежната ни инфраструктура

Ниското ниво на електронното разплащане в България се подхранва от сивата икономика, посочи директорът на Национална картова и платежна схема в БОРИКА

10:01 | 08.06.23 г.

С внедряването на незабавните плащания чрез системата Blink ще се смени изцяло платежната инфраструктурата в България. Това ще доведе до увеличаване на броя на трансакциите и на новите платежни услуги в мобилния телефон – да може да се плати на ПОС терминал или паркинг без посредничеството на банкова карта, което оскъпява процеса. Това съобщи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Стоилка Арсова, директор на Национална картова и платежна схема в БОРИКА и уточни, че по този проект се работи вече две години.

"Blink са незабавни кредитни трансфери, които се случват по правила на схемата до 10 секунди. Към април тази година имаме почти 100% достъпност на услугата до всички сметки в България, като по данни на БНБ тези разплащателни сметки са над 13 милиона и също се увеличават, което е показателно за развитие на банковото дело в България. За година-две те са се увеличили с почти един милион", обясни тя.

Като основна тенденция на банковия пазар Стоилка Арсова посочи, че банките започват много бързо да се дигитализират, като работят в сътрудничество с малки финтех и стартъп компании, но смята, че има много предизвикателства. Тя предупреди, че все още нивото на електронно разплащане в България е ниско, като се подхранва от сивата икономика. „У нас средният брой дигитални трансакции на глава от населението за последната година е 110, като за ЕС този брой е 310 на човек", даде пример Арсова.

Тя отчете, че в България се отбелязва ръст спрямо 2016 година, когато трансакциите са били едва 24, като заяви, че „Европа не ни чака и върви напред“. По думите ѝ страната ни „играе на глобален пазар, но малко или много остава изолиран остров“, като причините за това са доста. „В България, например, според проучване от преди 15 години, сме "на опашката по кеш", "оказа се, че сме на предпоследно място в ЕС и още го държим“, потвърди директорът на Национална картова и платежна схема в БОРИКА.

Стоилка Арсова смята, че има сериозен напредък в държавата – касовите апарати са свързани с НАП, увеличават се обемите локални трансакции от година на година, но все още не можем да се мерим с Норвегия и Швеция, където кешът е около 3%, а в България е 68%. „Там пък вече страдат от обратното – искат да връщат кеша, защото в една обстановка като пандемия, трябва да имаш резервен инструмент. Всичко е въпрос на баланс“, определи тенденциите в разплащанията експертът.

Какво е значението на европейските регулации PSD2 и PSD3? Какви нови модели ще навлязат в мобилното банкиране? Какво се прави в посока промяна на потребителското поведение и изместване на наложения платеж като основен начин разплащане в онлайн търговията? Какво е бъдещето на дигиталните валути и по-специално на дигиталното евро в близкото и по-далечно бъдеще? Защо дигитализирането на валутите е подходящо за взаимоотношения с държавни пари? Правят ли се инвестиции в авангардни решения?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още