IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските банки мигрираха към платежната система за големи плащания T2 на евросистемата

Новата система заменя TARGET2, съобщи БНБ

17:04 | 21.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ройтерс, архив
Снимка: Ройтерс, архив

Българската народна банка и банките мигрираха успешно към T2 – новата платежна система за големи плащания на евросистемата, съобщи пресцентърът на централната банка.

Платежната система за големи плащания T2, която се състои от система за брутен сетълмент в реално време (RTGS) и централизиран инструмент за управление на ликвидността, заменя TARGET2. Новата RTGS система ще извършва сетълмент на плащания, свързани с операциите по паричната политика на евросистемата, както и междубанкови плащания и търговски трансакции. Целта на обновената система е да постигне хармонизация и подобряването на ефективността на финансовите пазари в Европа.

От централната банка уверяват, че БНБ и банките, заедно с българските спомагателни системи за клиентски плащания в евро и за сетълмент на ценни книжа (BISERA7-EUR, Депозитаря на държавни ценни книжа в БНБ и „Централен депозитар“ АД) са мигрирали успешно към новата платформа за TARGET услуги на 20 март.

Investor.bg припомня, че от 2010 г. централната банка оперира националния системен компонент TARGET2-BNB на системата TARGET2.

В прессъобщение от Европейската централна банка (ЕЦБ) посочват, че новата система на евросистемата за брутен сетълмент (RTGS) в реално време и инструментът за централно управление на ликвидността започнаха да работят от 20 март.

От ЕЦБ напомнят, че TARGET2 обработваше средно 2,2 трилиона евро плащания на ден. През първия ден операциите на Т2 са преминали гладко въпреки забавеното затваряне, като основната причина е идентифицирана и отстранена. През новата RTGS система са минали около 400 хиляди трансакции, което като цяло съответства на средния обем преди миграцията.

Софтуерът за новата система е доставен от Италианската централна банка, Испанската централна банка, Френската централна банка и Германската централна банка – четирите национални централни банки, които действат като доставчици на услуги за TARGET (T2, TARGET2- Ценни книжа и TIPS).

ОТ ЕЦБ потвърдиха, че централните банки от евросистемата са подкрепили своите национални банкови общности при изпълнението на проекта.  

Проектът беше иницииран през декември 2017 г. с цел хармонизиране и интегриране на услугите на TARGET в полза на европейските финансови пазари и подобряване на ефективността на разходите.

Новата система предлага подобрена киберустойчивост, избира и най-добрия вариант от възможните за управление и използване на ликвидност, тъй като участниците наблюдават и насочват парите на централната банка във всички услуги на TARGET.

Хармонизирането се постига чрез преминаване към стандарта за съобщения ISO 20022, както и чрез набор от общи компоненти, които се споделят между услугите на TARGET, което води до допълнителни спестявания на разходи за участниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още