IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ променя наредби за услугите в платежната система

Централната банка ще има нови такси за разходите, които прави като банков регулатор

18:12 | 12.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ променя наредби за услугите в платежната система

Българската народна банка (БНБ) прие промени в наредби, които засягат изпълнение на платежни операции и използването на платежни инструменти, съобщиха от банковия регулатор.

Централната банка допълва Наредба №3 за условията и реда за откриване на платежни сметки, изпълнение на платежни операции и  използване на платежни инструменти. Променя се и Наредба №16 за издаване на лицензи и одобрения за вписване в регистъра по Закона за платежните услуги и платежните системи с нови изисквания към дейността на операторите на платежни системи с окончателност на сетълмента.

Измененията в Наредба №3 са свързани основно с прецизиране на уредбата относно сключването чрез средства за дистанционна комуникация на рамков договор за предоставяне на платежни услуги, хармонизиране на определени разпоредби на наредбата със Закона за платежните услуги и платежните системи и други нормативни актове. Те са в съответствие с промени в правни актове на Европейския съюз, чиито изисквания са приложими към дейността по предоставяне на платежни услуги и изпълнение на платежни операции от страна на доставчиците на платежни услуги.

В Наредба №16 на БНБ се въвеждат разпоредби, които уреждат реда за издаване на разрешение за преобразуване на платежна институция и дружество за електронни пари. Въвежда се изискване за предоставяне от лицензираните от БНБ платежни институции и дружества за електронни пари на информация във връзка с размера на отпуснатите от тях кредити по Закона за платежните услуги и платежните системи.

БНБ променя и Наредба №40 за определяне на размера на таксите за покриване на административните разходи на централната банка, които тя прави във връзка с надзорните си функции.

Промените са свързани основно с прецизиране на категориите задължени субекти и реда за изчисляване на такси за покриване на съответните административни разходи на централната банка. Банковият регулатор ще осъществява надзор на консолидирана основа в случаите на нови задължени субекти – банкова група, финансов холдинг или финансов холдинг със смесена дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още