IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подадени са четири оферти за доставка на 35 влака по ПВУ

Процедурата беше открита в началото на годината

20:06 | 22.05.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Отворени са подадените оферти в процедурата на договаряне без предварително обявление за доставка на 35 електрически мотриси, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Общо четирима са участниците, подали документи в обществената поръчка, чийто краен срок изтече вчера. Това са PESA, Alstom, Škoda и Stadler Polska.

Предстои в кратки срокове назначената комисия да разгледа офертите и да проведе преговорите с компаниите, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).

Припомняме, че процедурата за доставка на 35 едноетажни мотрисни влака беше открита в началото на годината, но техническите спецификации на двамата участници, подали оферти, не отговаряха на заложените изисквания. Предвид сложността и спецификата на поръчката, с решение на министър Георги Гвоздейков, МТС премина към процедура на договаряне без предварително обявление.

„Ще поканим на преговори широк кръг от участници, за да постигнем максимална конкуренция, а за да гарантираме прозрачност ще отправим покана и към представители на Европейската комисия да наблюдават преговорния процес“, обясни тогава министър Гвоздейков.

В края на януари, по време на парламентарен контрол, министърът на транспорта и съобщенията в кабинета „Денков“ Георги Гвоздейков обяви, че се надява до края на март, началото на април да се приключи с всички процедури и да бъдат подписани договори за доставка на железопътен подвижен състав.

По Националния план за възстановяване и устойчивост са планирани инвестиции за закупуването на 7 двуетажни и 35 едноетажни електрически мотрисни влака, 20 едноетажни пуш-пул състава, 18 електрически маневрени локомотива, както и доставката на бордово оборудване за 108 електрически локомотива и мотрисни влака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още