IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри 32 млн. лв. за новите влакове на БДЖ

Отпуска се и безлихвен заем от 154,6 млн. лв. на НКЖИ за модернизация на 2 жп линии

19:54 | 01.04.24 г.
Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията
Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Министерският съвет одобри необходимите 32 млн. лв. за доставката на нови вагони за БДЖ. Миналата седмица Министерството на транспорта и съобщенията съобщи, че е сключен договор за доставката на 76 модернизирани вагона от Deutsche Bahn за нуждите на „БДЖ – Пътнически превози“. С новите вагони ще бъде обновен над 20% от подвижния състав, така че да се осигури ефективното изпълнение на графика за движение на влаковете и ще се минимизират закъсненията, породени от недостиг на влакове, се посочва в съобщение от пресслужбата на правителството. Средствата ще бъдат осигурени за сметка на капиталовите разходи по централния бюджет за 2024 г.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри и отпускането на безлихвен заем на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ в размер на 154 652 892 лв. без ДДС за продължаване на проектите за модернизацията на две жп линии: „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница: жп участък Волуяк – Драгоман, фаза 2“ и „Модернизация на жп линия София – Пловдив: жп участък Елин Пелин – Костенец, фаза 2“. Заемът се отпуска за срок до 31 декември 2024 г.

Изпълнението на двата проекта е започнало с финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Дейностите, които не са изпълнени в периода на допустимост на разходите по оперативната програма, ще бъдат продължени в програмата „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. До приключването на процедурите по фазиране (прехвърляне на двата проекта към следващия период) се налага финансирането на строителните дейности, надзора, отчужденията и археологията да се осигурят от държавния бюджет, като средствата ще бъдат възстановени след включването на проектите в ПТС 2021-2027 г., се посочва в съобщението на правителството.  

Заемът се отпуска, за да не бъде прекъснато строителството на двата ключови проекта, част от направлението сръбска граница – Драгоман – София – Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още