IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Nvidia се утрояват до 26 млрд. долара през първото тримесечие

Компанията не разочарова с прогнозата за следващото тримесечие

09:22 | 23.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на производителя на чипове Nvidia Corp. поскъпнаха с над 6% в следпазарната търговия, след като компанията представи по-добра от очакваното прогноза за второто тримесечие на фона на продължаващата мания по изкуствения интелект (AI), съобщава Bloomberg.

Приходите за второто тримесечие ще бъдат около 28 млрд. долара, съобщи компанията в сряда, надхвърляйки прогнозираните от анализаторите 26,8 млрд. долара. Резултатите през фискалното първо тримесечие, което приключи на 28 април, също надминаха очакванията – подкрепени от растежа в звеното за центрове за данни на Nvidia.

Големият въпрос около отчета беше дали последните данни на Nvidia могат да оправдаят главозамайващия ръст в цената на нейните акции. Те поскъпват с 92% тази година до края на редовната сесия в сряда, подкрепени от надеждите на инвеститорите, че компанията ще продължи да надминава очакванията.

Докладът не разочарова и главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг подхрани вълнението, като обяви настъпването на нова епоха. „Това е началото на нова индустриална революция“, каза той в интервю, като допълни, че „това е наистина вълнуващо“.

Положителното представяне затвърждава статута на Nvidia като един от най-големите печеливши от бума около изкуствения интелект. AI чиповете на компанията – които помагат на центровете за данни да разработват чатботове и други авангардни инструменти – се превърнаха в търсен продукт през последните две години, което доведе до скок на продажбите. Пазарната оценка на Nvidia също скочи рязко, надхвърляйки 2,3 трлн. долара.

През първото фискално тримесечие приходите на Nvidia са се утроили до 26 млрд. долара. Като се изключат някои еднократни ефекти, печалбата е 6,12 долара на акция. Анализаторите прогнозираха приходи от около 24,7 млрд. долара и печалба от 5,65 долара на акция.

Приходите на Nvidia в милиони по тримесечия. Графика: Bloomberg LP Приходите на Nvidia в милиони по тримесечия. Графика: Bloomberg LP

Книжата на компанията в следпазарната търговия за първи път минаха цена от 1000 долара.

Базираната в Санта Клара, щата Калифорния, компания също така обяви сплит на акциите в съотношение 10 към 1 и увеличи своя тримесечен дивидент със 150% до 10 цента на акция.

Засега голяма част от новите приходи на Nvidia идват от шепа клиенти. Група от четири компании – Amazon.com, Meta Platforms, Microsoft и Google на Alphabet – са най-големите купувачи на Nvidia и формират около 40% от продажбите.

Подразделението за центрове за данни на Nvidia – сега най-големият източник на продажби – генерира приходи за 22,6 млрд. долара през последното тримесечие. Чиповете за игри осигуряват 2,6 млрд. долара. Анализаторите очакваха 21 млрд. долара за звеното за центрове за данни и 2,6 млрд. долара за игри.

Nvidia подчерта в сряда, че иска да продава технологиите си на по-широк пазар – отивайки отвъд големите доставчици на изчисления в облака. Според Хуанг AI се насочва към потребителски интернет компании, производители на автомобили, биотехнологии и клиенти в здравеопазването. Държавите също така разработват свои собствени системи - тенденция, наричана суверенен AI.

Тези възможности създават множество пазари за милиарди долари извън доставчиците на облачни услуги, коментира главният изпълнителен директор.

Мащабното внедряване на чипове Nvidia от Tesla на Илон Мъск е един от признаците за това разширяване. Автомобилният производител използва продукти на Nvidia за разработване на софтуер, който ще оперира самоуправляващи се превозни средства.

И все пак големите доставчици остават ключов двигател на растежа на Nvidia през последното тримесечие. Те генерират приблизително 45% от приходите от центрове за данни на компанията. Това предполага, че Nvidia е в ранните етапи на диверсификация на бизнеса.

Новата платформа за чипове на компанията, наречена Blackwell, вече е в пълно производство, каза Хуанг. Тя полага основата за генеративен AI, който може да обработва трилиони параметри. „Готови сме за следващата вълна на растеж“, каза той.

По думите му компанията ще получи „много“ от приходите си за 2024 г. от новите чипове Blackwell, но потребителите продължават да търсят и вече съществуващите продукти на компанията – нещо, което тревожи някои анализатори. Търсенето на продукти на Nvidia изпреварва предлагането и Хуанг очаква това да остане така и през следващата година. Компанията е изправена и пред други трудности – нарастващата сложност на технологията, която сега включва завършени компютърни системи, което означава, че веригата на доставки е станала много по-сложна, коментира той. А това прави по-трудно увеличаването на производството.

„Никой досега не е произвеждал суперкомпютри в големи обеми“, каза Хуанг и допълни, че компанията му прави „най-доброто, което можем“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още