IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia се превръща тихомълком в един от най-активните рискови инвеститори в света

Компанията е увеличила инвестициите си над три пъти миналата година в усилията си да задава тенденциите в областта на изкуствения интелект

19:16 | 10.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Nvidia се превърна в една от любимите компании на инвеститорите благодарение на бума на чиповете ѝ за изкуствен интелект. Без толкова шум компанията се е превърнала също в един от най-активните рискови инвеститори в света на бизнеса, пише Wall Street Journal.

Nvidia е инвестирала в около 30 стартиращи компании миналата година, сочат данни на Dealogic, над три пъти повече от активността ѝ предишната година. Стойността на инвестициите ѝ в други компании е достигнала около 1,55 млрд. долара в края на януари, което е ръст спрямо 300 млн. долара година по-рано, сочат финансови документи на Nvidia.

Залозите са нещо повече от очакване на добра финансова възвръщаемост. Инвестициите дават на компанията достъп до развиващи се тенденции в технологиите, докато изкуственият интелект (AI) навлиза в нови индустрии и разрешава нови проблеми. Те също така помагат на компанията да изгради бъдещата екосистема на бизнеси, които зависят от технологиите ѝ, в момент, когато опонентите атакуват доминацията ѝ в областта на чипове, използвани за обучаване на мощни AI модели.

Вишал Вхагвати, който ръководи едно от двете звена на Nvidia за рискови инвестиции, коментира, че ръстът на дейността не е предварително програмиран. Той произтичал естествено от ръста на компанията, която е на преден план в бума на изкуствения интелект, добавя Бхагвати.

„Нашата платформа се разрасна и следователно екосистемата ни нарасна. Платформата включва все повече компании, част от екосистемата, която искахме да подкрепим“, отбелязва той.

Ръстът на Nvidia се ускори значително през последната година, след като графичните ѝ процесори, всеки от който струва десетки хиляди долари, станаха основен ресурс на фона на увлечението на Силициевата долина към изкуствения интелект. Ненаситното търсене на модерните чипове на Nvidia тласна пазарната ѝ стойност до над 2 трлн. долара, като тя отстъпва само на Microsoft и на Apple сред най-високо оценяваните компании в САЩ.

Стратегията на компанията в областта на рисковите инвестиции показва какво мисли главният изпълнителен директор Джейсън Хуанг за бъдещето. Хуанг, който одобрява всяка инвестиционна сделка, често определя технологичната индустрия като бързо развиваща се и казва, че има опасност Nvidia да изчезне, ако не инвестира отрано в далечното бъдеще.

Nvidia е правила многобройни инвестиции в сферата на медицината и откриването на лекарства например, области, които според Хуанг са узрели за прилагането на изкуствен интелект.

„Ние сме относително умели инвеститори“, каза Хуанг на здравна конференция на JPMorgan през януари, говорейки с президента на Recursion Pharmaceuticals, компания за откриване на лекарства, в която инвестира 50 млн. долара миналата година. „Ако имате затруднения с изчисленията или изкуствения интелект, изпратете ни, моля ви, имейл, насреща сме“, добави Хуанг.

Умеш Падвал, управляващ директор на компанията за рисков капитал Thomvest Ventures, който познава Хуанг от десетилетия, казва, че инвестиционната стратегия на Nvidia се вписва в склонността на нейния съосновател да прави залози, базирани на 10-годишна визия. Thomvest е участвала с Nvidia във кръг за набиране на финансиране миналата година за канадската AI компания Cohere.

„Клиент като Cohere ще им даде повече подробности за това какви функции са необходими в чиповете и в софтуера им, за да подобрят следващото си поколение чипове. Затова те имат интерес от близко сътрудничество, за да се опитат да стигнат до точните функции и представяне“, отбелязва Падвал.

Аврам Милър, който съоснова звеното за рисков капитал на Intel, Intel Capital, през 90-те години на миналия век, казва, че Nvidia следва изпитан във времето модел на залагане на компании, които в крайна сметка могат да уголемят по-широкия пазар за нейните продукти.

„Тези, които постигнат успех, ще спомогнат за ръста на Nvidia като цяло и това ще има далеч по-голямо значение от финансовата възвръщаемост от инвестицията. Nvidia осъзнава, че сега не е моментът за свръханализи“, коментира Милър.

Но рисковите инвестиции са опасни. Според някои данни три четвърти от стартъпи, подкрепени от фондове за рисков капитал, се провалят и фалитите растат. Carta, компания, която управлява собствеността и прехвърлянето на акции, съобщава, че 2012 от стартъпите, които следи, са прекратили дейността си през третото тримесечие на миналата година, най-големия брой от поне няколко години.

За стартъпите подкрепата от Nvidia може да струва повече от парите. Това е утвърждаване от най-бурно развиващата се компания в областта на изкуствения интелект, предпочитана както от клиенти, така и от инвеститори.

В средата на февруари Nvidia обяви инвестиции в SoundHound AI, специализирана в гласов изкуствен интелект, и така повиши цената на акциите ѝ с 67% за един ден. Анализаторите определиха инвестицията от Nvidia като утвърждаваща технологията и бранда на SoundHound.

Ан Осдоа, главен изпълнителен директор на френския стартъп Moon Surgical, съобщи, че компанията ѝ започнала да работи с Nvidia преди около три години, когато разработвала чипове в областта на природните науки. В крайна сметка отношенията довели до инвестиция и Nvidia помогнала на компанията да преодолее технически притеснения на регулаторите за хирургическите ѝ роботи, казва Осдоа.

Чиповете на Nvidia, съсредоточени върху изкуствения интелект бяха един от най-популярните продукти в технологичния сектор през последната година. Ръководителите на Nvidia казват, че не дават специален достъп до тези чипове на компаниите, в които инвестират.

Но все пак има предимства. Recursion например е получила достъп до ресурси за изчисления в облак чрез Nvidia след инвестицията на компанията, казва главният изпълнителен директор Кристофър Гибсън. Няма изискване Recursion да използва хаддуер на Nvidia, допълва той.

„Искаме преди всичко да работим заедно, за да определим бъдещето на биофармацевтичната индустрия и да се учим един от друг“, отбелязва той.

Стратегията в областта на рисковия капитал на Nvidia се определя от Бхагвати и Сид Сидеек.

Сидеек наблюдава подразделението Nventures, което инвестира в стартъпи, за да постигне финансова възвръщаемост и да разшири вселената от технологии, които се пресичат с продукти на Nvidia. Бхагвати наблюдава инвестиции, които подкрепят основната стратегия на компанията.

Една от по-забележителните инвестиции през миналата година беше в CoreWeave, компания, която оперира големи центрове за данни, пълни с AI чипове на Nvidia, и отдава под наем изчислителната им мощ, което я постави в конкуренция с огромни компании в областта на изчисленията в облак като Amazonи Microsoft.

„Не бихме инвестирали в компании, които не използват наша инфраструктура“, казва Бхагвати. CoreWeave помагала също за разрастването на нова индустрия, в която чиповете на Nvidia заемат централно място – доставчици на изчисления в облак, които специализират в AI чипове, допълва той.

Ръководители в индустрията казват, че рисковите инвестиции на Nvidia може да ѝ помогнат да изпреварва конкурентите си и да е сред водещите компании в бързо развиващите се технологични тенденции. Инвеститорите обикновено имат достъп до повече информация за стратегиите и бизнес отношенията на компаниите, отколкото който и да е доставчик на чипове.

„Разбирате какво е следващото нещо, което се задава“, казва Ник Харис, главен изпълнителен директор на стартъпа Lightmatter, сред чиито инвеститори е Google. „Nvidia трябва да знае какви са тенденциите, накъде вървят и от какво се нуждае хардуерът ви, за да стане по-добър“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 10.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още