IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как AI бумът катапултира Nvidia в технологичната висша лига

Въпросът е дали възходът при AI чиповете ще е издръжлив и дали компанията може да устои на конкуренцията, която е все по-активна

17:43 | 24.02.24 г. 1
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg

Допреди две години Nvidia печелеше по-голямата част от парите си от продажбата на графични карти. Компанията беше нарицателно име за най-отдадените компютърни геймъри.

Днес дружеството е едно от най-ценните в света благодарение на чиповете, които произвежда. Nvidia се възползва от бума при изкуствения интелект, който завладя Силициевата долина и Уолстрийт, и поведе света към новата технологична икономика, която се очаква да доминира през следващото десетилетие, пише FT.

Тази седмица компанията отчете впечатляващи резултати за четвърто поредно тримесечие. Това я превръща в безспорен лидер в инфраструктурата, върху която се изгражда ерата на изкуствения интелект.

Благодарение на широко разпространеното използване на нейните чипове за обучение и управление на големи езикови модели, които са в основата на генеративния изкуствен интелект, продажбите на Nvidia на центрове за данни са пет пъти по-високи в сравнение със същия период на предходната година, а печалбата след данъци скача до 12 млрд. долара – числа, които надвишават и най-смелите прогнози.

Заради зашеметяващите резултати Nvidia „флиртува“ с оценка от 2 трлн. долара в петък и стана третата най-ценна технологична компания след Apple и Microsoft. Акциите на дружеството предизвикаха и по-широко рали на фондовия пазар, като индексът S&P 500 достигна нов рекорд в петък до ниво над 5000 пункта.

Пред компанията обаче има значителни рискове, посочва медията. Компаниите за чипове са склонни към дълбоки циклични колебания в търсенето. Това ги прави уязвими и този факт няма да бъде забравен от опитните инвеститори. Те помнят срива на цената с 65% през 2022 г.

Колкото и впечатляващи да са бизнес резултатите на Nvidia, компанията вече е „затворник“ на прекомерните очаквания на фондовия пазар, според Пат Мурхед, американски анализатор на сектора на чиповете. „Как да продължите да подхранвате такива печалби постоянно? Как се прави това?“, пита се Мурхед.

Последните доказателства за главозамайващия възход на Nvidia поставиха на преден план два важни въпроса. Единият е дали бумът на AI чиповете ще се окаже толкова издръжлив, колкото технологичният и финансовият свят очакват. Другият е дали Nvidia, която доминира на този пазар, може да устои на атаката на конкуренцията, включително от някои от най-големите ѝ клиенти.

По първия въпрос светилата в индустрията на чиповете се надминават през последните седмици в своите прогнози за търсенето, което ще донесе генеративният изкуствен интелект. Лиза Су, главен изпълнителен директор на производителя на чипове AMD, един от най-сериозните конкуренти на Nvidia, прогнозира в края на миналата година, че пазарът на AI чипове ще достигне 400 млрд. долара годишно до 2027 г. - над два пъти повече от предишната ѝ оценка и колкото целия глобален пазар на чипове струваше през 2019 г.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан, който винаги е представял експанзивни прогнози, казва от известно време, че оборудването на стойност 1 трлн. долара в световните центрове за данни трябва да бъде преработено, за да се постави основата за новата ера на изкуствения интелект. През последните седмици той повиши залога с нова прогноза, че общата стойност на цялото оборудване в центровете за данни ще нарасне до трлн. долара през следващите четири или пет години.

Почти в същия момент тази седмица, когато Nvidia разкри печалбите си, Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, чиято система ChatGPT даде тласък на AI индустрията, също призова за значителни допълнителни инвестиции във всички видове AI инфраструктура, включително чипове. „Мисля, че всички подценяват нуждата от AI [изчислителни ресурси]“, каза Алтман на събитие на Intel. Той търси инвеститори с дълбоки джобове за собственото си начинание за създаване на AI чипове.

Последна актуализация: 17:43 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 месеца
Е как отново в Америка бе ? Нали китайците , руснаците, иранците , чалдонците и узбеките бяха много напред в разработките на AI ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още