IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Nvidia скочи с 277 млрд. долара

Гигантът записа най-големия еднодневен ръст в историята на Wall Street

10:17 | 23.02.24 г.
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg

Nvidia увеличи пазарната си капитализация с 277 млрд. долара в четвъртък – най-големият еднодневен ръст на Wall Street в историята. Това се случи, след като тримесечният отчет на производителя на чипове надмина очакванията и възобнови ралито, подхранвано от оптимизма относно изкуствения интелект, предава Ройтерс.

Цената на акциите на компанията се повиши с 16,4% до 785,38 долара за брой, приключвайки сесията на рекордно високо ниво. Това доведе до увеличаване на пазарната капитализация до 1,96 трлн. долара, след като отчетът показа, че търсенето на нейните специализирани чипове, използвани за изчисления за изкуствен интелект, продължава да надминава иначе високите очаквания на анализаторите.

Резултатите на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания дадоха нов тласък на глобалното рали на технологичните акции, свързани с изкуствения интелект, изстрелвайки S&P 500, Stoxx 600 и Nikkei до рекордни върхове.

Трейдърите изтъргуваха акции на Nvidia на стойност 65 млрд. долара в четвъртък, което представлява почти една пета от цялата търговия с книжа от S&P 500.

Еднодневното увеличение на стойността на Nvidia е най-голямото в историята на Wall Street, като лесно надмина рекордните 196 млрд. долара ръст на Meta Platforms, записан на 2 февруари, след като компанията майка на Facebook обяви първия си дивидент и публикува стабилни резултати.

Увеличението на пазарната капитализация на Nvidia само в рамките на сесията в четвъртък надхвърли общата стойност на Coca-Cola, която е 265 млрд. долара.

С това Nvidia се изкачи до третото място по пазарна капитализация на американския фондов пазар, изпреварвайки Amazon.com и Alphabet. Microsoft и Apple, оценени съответно на 3,06 трлн. и 2,85 трлн. долара, заемат първите две места на Wall Street.

От началото на годината цената на акциите на Nvidia е нараснала с 58 на сто, отговаряйки за над една четвърт от увеличението на S&P 500 за същия период. Това прави прогнозата на Nvidia важна не само за преките ѝ акционери, но и за собствениците на дялове в индексни фондове, предимно държани в пенсионни спестовни сметки.

„Хората, спечелили най-много пари по време на златната треска в средата на XIX век, са тези, които предоставят инструментите, за да се върши работата, а не онези, които търсят благородния метал“, коментира Ръс Моулд, инвестиционен директор в AJ Bell. „По същество Nvidia играе същата роля днес в технологичната революция“.

Нарастващото търсене на чипове на Nvidia, използвани от компании, които бързат да обновят своите предложения с изкуствен интелект, помогна на компанията от Силициевата долина да прогнозира огромен ръст от 233% на приходите за текущото тримесечие, над очакванията на пазара за ръст от 208%.

Други производители на чипове, също повлияни от AI вълната, също записаха подем на борсата – стойността на книжата на Advanced Micro Devices нарасна с 11%, а Broadcom прибави 6,3%. Philadelphia chip index се повиши с 4,97% до рекорден връх в рамките на най-големия си еднодневен скок от май 2023 г.

Nvidia, която контролира около 80% от пазара на висок клас чипове за изкуствен интелект, отчете над три пъти по-голям ръст на приходите си за четвъртото тримесечие спрямо година по-рано до 22,10 млрд. долара.

Някои анализатори обаче се притесняват, че ограничаването на продажбите на чипове в Китай от страна на САЩ може да навреди на растежа на приходите. Продажбите на Nvidia в Китай възлизат на около 9% от общите продажби на компанията за четвъртото тримесечие, което представлява спад спрямо 22% през предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още