IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia е напът да надмине рекорд на Meta за най-голям скок на капитализацията в рамките на деня

Това се случва след изключителните финансови резултати на производителя на чипове

18:57 | 22.02.24 г.
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg

Nvidia е напът да подобри най-добрата борсова сесия в историята на Meta Platforms само три седмици, след като собственикът на Facebook постави рекорд, пише Bloomberg.

Цената на акциите на производителя на чипове нарасна с 14 на сто, поставяйки компанията напът да прибави над 230 млрд. долара към пазарната си капитализация. Това ще бъде най-голямото увеличение на борсова стойност в рамките на една сесия в историята, изпреварвайки скока със 197 млрд. долара, който Meta постигна в началото на месеца.

„На този етап компанията печата пари“, коментира Стейси Расгън, анализатор в Stanford C. Bernstein. „А перспективите растежът да продължи още, изглеждат стабилни“.

Цената на акциите на Nvidia се повиши, след като компанията записа изключителни резултати, които затвърдиха залога на Wall Street върху потенциала на нейните технологии за изкуствен интелект.

Производителят на чипове даде прогноза, която надмина очакванията, подкрепена от разходите за изкуствен интлект от страна на нейните най-големи клиенти, включително Microsoft и Meta. Серия от надминаващи прогнозите резултати означават, че акциите стават по-евтини на база на съотношението цена/печалба.

Nvidia е надминала високите очаквания, твърди анализаторът на Morgan Stanley Джоузеф Мур.

„Никога не бяхме виждали прогноза за над 2 млрд. долара увеличение на тримесечните приходи, докато Nvidia не я даде преди няколко тримесечия, но това стана нещо рутинно по време на скока, предизвикан от изкуствения интелект“, пише той. „Силата на търсенето на AI продължава да бъде забележителна”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още