IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia регистрира ръст на приходите от 265% през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Компанията прогнозира 24,0 млрд. долара приходи от продажби през текущия тримесечен период

00:16 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отчетът на Nvidia, публикуван след края на сесията на Wall Street, надскочи очакванията за печалбата и продажбите през четвъртото тримесечие, а от компанията прогнозираха, че приходите през текущото тримесечие ще бъдат по-добри от очакваното, дори на фона на завишените оценки за сериозен растеж, пише CNBC.

Акциите на Nvidia поскъпнаха с около 6% пo време на сесията в сряда.

Проучване на анализатори от LSEG показва, че печалбата на компанията достига 5,15 долара на акция спрямо очакваните 4,64 долара на акция, а приходите на компанията за четвъртото тримесечие възлизат на 22,10 млрд. долара – отново над оценките на анализатори за 20,62 млрд. долара.

Компанията прогнозира 24,0 млрд. долара приходи от продажби през текущото тримесечие. За сравнение, анализатори, анкетирани от LSEG, очакваха печалба от 5,00 на акция и 22,17 милиарда долара приходи от продажби.

Нетната ѝ печалба възлиза на 12,29 млрд.долара, или 4,93 долара на акция, което е ръст от 769% спрямо миналогодишните 1,41 млрд. долара, или 57 цента на акция.

Nvidia беше компанията, която получи най-голям тласък от бума на интереса към изкуствения интелект покрай скъпите си графични процесори.

Общите приходи на Nvidia са нараснали с 265% на годишна база.

Приходите от центровете за данни са се увеличили с 409% до 18,40 млрд. долара. От производителя на чипове заявиха, че те са били засегнати от неотдавнашните ограничения на САЩ за износ на  полупроводници с изкуствен интелект за Китай.

Отделно гейминг бизнесът на компанията е допринесъл с 2,87 млрд. долара, или 56% на годишна база, докато по-малките бизнеси на Nvidia не регистрират същия бурен растеж. Приходите от продажби при автомобилния ѝ сегмент са спаднали с 4%, а тези в областта на крипточиповете бележат слаб ръст от 7% до 90 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още