IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как AI бумът катапултира Nvidia в технологичната висша лига

Въпросът е дали възходът при AI чиповете ще е издръжлив и дали компанията може да устои на конкуренцията, която е все по-активна

17:43 | 24.02.24 г. 1
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg

На този ранен етап от богатството на изкуствения интелект прогнозите са като опипване в тъмното по отношение на крайния размер на пазара, според Джим Тиърни, инвеститор в растящи акции от AllianceBernstein. Новините от Nvidia тази седмица обаче обнадеждават Уолстрийт, че търсенето изглежда ще остане силно поне през тази година.

Прогнозата на Nvidia е доста над очакванията. Компанията се предлага по-дългосрочни прогнози, но ръководителите ѝ казват, че предлагането на нови продукти, които трябва да бъдат пуснати тази година, ще бъде ограничено, въпреки че търсенето на съществуващи чипове е силно - очевидна индикация, че е малко вероятно предлагането да навакса търсенето тази година.

Като друг знак, че търсенето на чипове на Nvidia може да е по-трайно, отколкото някои се опасяват, Хуан разкри, че 40 процента от приходите на центъра за данни на компанията през последното тримесечие са дошли от изводи за AI - тоест прилагане на AI модели за решаване на проблеми, а не от обучението на модели, което е основният източник на доминацията на Nvidia. Това намалява притесненията относно въздействието върху Nvidia от потенциално забавяне през 2025 г. в обучението на изкуствен интелект.

Все пак издръжливостта на AI инфраструктурата все още зависи в голяма степен от това дали крайните клиенти на технологията – фирми, които се надяват да я използват, за да увеличат приходите си или ефективността си, получават стойност за парите си.

Повечето компании едва са започнали да тестват генеративен AI в бизнеса си или са измислили как да се справят с конкретните проблеми, които технологията им създава, като например склонността ѝ да „халюцинира“ или да дава неточни резултати.

Светът на технологиите има богат опит какво се случва, когато очакванията за нова технология изпреварят реалността. В началото на този век Cisco стана за кратко най-ценната компания в света, тъй като търсенето на нейното оптично оборудване, необходимо за обработка на интернет трафик, се увеличи. Технологията обаче първоначално не успя да доведе до очаквания бум в бизнеса, което доведе до фалити сред телекомуникационните компании и срив от близо 90 процента в цената на акциите на Cisco.

В началото на генеративния AI бум има поне някои признаци, че ходът на технологичната история този път ще бъде различен. Търсенето на чипове за обучение и управление на големи езикови модели е доста по-голямо от предлагането и много разработчици не успяват да се доберат до необходимия им хардуер.

Оценките на фондовия пазар също изглеждат много по-малко разтегнати, отколкото в ранните дни на интернет. В пика на интернет бума акциите на Cisco се търгуваха около 200 пъти повече от приходите. Акциите на Nvidia се търгуват около 32 пъти над очакваните приходи за годината. На това ниво акциите на Nvidia са в рамките на историческия си диапазон на оценка.

Конкурентите на компанията в индустрията за чипове със закъснение започват да догонват производителността на най-модерните чипове на Nvidia. AMD вече пусна чип от следващо поколение, който като цяло надминава еквивалента на Nvidia.

Пазарът е гладен за повече конкуренция, дори само за да постави горна граница на премиум цените, които Nvidia начислява - буфер, която Я позволи да повиши брутния си марж на печалба от 57% на 73% миналата година. С бум при изкуствения интелект обаче позицията на компанията изглежда стабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 месеца
Е как отново в Америка бе ? Нали китайците , руснаците, иранците , чалдонците и узбеките бяха много напред в разработките на AI ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още