IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинското слабо място на Nvidia - Тайван

Компанията е силно зависима от една територия, която Китай смята за своя

16:22 | 29.08.23 г.
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Цената на акциите на Nvidia достигна рекорден връх, след като компанията обяви последния си финансов отчет. През текущото тримесечие компанията очаква приходите ѝ да нараснат с около 170% спрямо година по-рано. И все пак през следващите дни цените поеха надолу. Причината може да е Тайван, пише Financial Times.

Преди резултатите инвеститорите бяха изправени пред многократни предупреждения, че акциите, които се търгуваха при оценка 220 пъти спрямо печалбата, при пазарна стойност над 1 трлн. долара, са надценени. Но след прогнозата за финансовите резултати компанията се търгува само 31 пъти по-високо спрямо бъдещата печалба. Това е същото ниво като при по-малкия конкурент Advanced Micro Devices.

Този скромен показател пренебрегва бързо нарастващите маржове на Nvidia. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) произвежда всички чипове на Nvidia. Най-новите финансови резултати на тайванския производител показват, че нетните му приходи са се свили през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година въпреки рекордните продажби на Nvidia.

Делът на приходите от сегмента High Performance Computing на TSMC, който включва чиповете, ползвани за изкуствен интелект и 5G приложения, до голяма степен остава непроменен спрямо предходната година. В сравнение с миналото тримесечие има спад с 5 на сто. Междувременно продажбите на автомобилните производители се повишават.

Това означава, че рекордните приходи на Nvidia имат общо както със способността ѝ да повишава цените на своите чипове, така и с обемите на продажбите. Тази ценова мощ, съчетана с доминиращия пазарен дял на компанията за най-популярните чипове, ползвани за генеративния изкуствен интелект, допълнително допринасят за привличането на инвеститорите.

Но дори Nvidia има слабо място – Тайван. Част от риска е ясен. Нейните доставки са силно зависими от TSMC. Структурните ограничения на доставките са неизбежни, тъй като TSMC е екслузивен производител на модерни чипове и за други глобални клиенти, обхващащи много индустрии – от производители на автомобили до производители на смартфони.

Производственият капацитет е фиксиран. Поради това не може да бъде изключен недостиг при достигане на върха на цикъла на производство на чипове. Процесорът на Nvidia от най-висок клас H100 се продава с високи премии на вторичния пазар, което предполага, че недостигът вече е започнал.

Същевременно трябва да се има предвид и фактът, че решаването на проблем с дефицита на чипове е по-сложно от това в други индустрии. Силната зависимост на Nvidia от TSMC не се дължи само на способността на компанията да прави модерни 4-нанометрови полупроводници. Ако случаят беше такъв, южнокорейският конкурент Samsung, който започна масово производство на по-напреднали 3-нанометрови чипове преди TSMC, също щеше да прави полупроводници за Nvidia.

Физическите чипове не са особено оскъдни в момента. Всъщност при повечето видове чипове има пренасищане с доставки, което се очаква да продължи поне до края на годината.

Проблемът в момента е във финалните етапи на създаването на полупроводници. Към края на производствения процес чиповете се поставят в защитна опаковка. След това се добавят връзките, необходими, така че чиповете да се ползват в различни устройства или сървъри – процес, наречен пакетиране.

Тук TSMC има предимство. Тя разполага с широка гама от патенти, свързани с модерното пакетиране на чипове. Способността ѝ да сглобява чипове с помощта на технология за пакетиране с висока плътност, при която чиповете се подреждат така, че да се предлага по-голяма производителност, е това, което прави полупроводниците по-бързи от всякога. Чиповете, ползвани за тежка обработка на данни, като изкуствен интелект, изискват ползването на тази усъвършенствана технология за пакетиране. Капацитетът обаче е силно ограничен.

Цялата екосистема – от производството на чипове до пакетирането, е базирана в Тайван около TSMC. Това затруднява преместването на производството извън страната. По този начин, дори да оставим настрана разходите, изграждането на повече заводи в други страни не е решение за компании като Nvidia, които изискват най-високотехнологичните полупроводници.

Отвъд това процесът по производство на чипове е силно чувствителен към температурни промени, прах и външни удари. Всяко леко прекъсване на дългия и сложен процес води до неизправности в чиповете. Това прави геополитическите рискове невъзможни за пренебрегване. Напрежението с Китай, който твърди, че Тайван е част от територията му, ескалира през последните четири години.

Компаниите, които се стремят да интегрират генеративен изкуствен интелект в бизнеса си, само ще се увеличават. Така ще бъде и с търсенето на най-добрите чипове на Nvidia. ChatGPT например изисква изграждането на десетки хиляди чипове от Nvidia. Рисковете от експозицията ѝ спрямо Тайван също са факт, който инвеститорите трябва да имат предвид, когато се опитват да предвидят движението на акциите на Nvidia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още