IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia очаква 170% скок на приходите от продажби за настоящото тримесечие

Цената на акциите на компанията достигна 500 долара по време на следборсовата търговия

08:13 | 24.08.23 г.
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Цената на акциите на производителя на чипове Nvidia нарасна с 6% по време на следборсовата търговия в сряда, след като компанията обяви дългоочаквания си финансов отчет, от който стана ясно, че е надминала прогнозите за второто тримесечие. Освен това тя даде оптимистична прогноза за текущия отчетен период, пише CNBC.

Nvidia обяви, че очаква приходите ѝ за фискалното трето тримесечие да достигнат около 16 млрд. долара, което е над прогнозата на Refinitiv за 12,61 млрд. долара. Прогнозата предполага, че през настоящото тримесечие приходите от продажби ще скочат със 170% спрямо година по-рано.

Нетната печалба е нараснала до 6,19 млрд. долара, или 2,48 долара на акция, спрямо 26 цента на акция, година по-рано.

Силните приходи от продажби на Nvidia и прогнозата подчертават как ключовите графични процесори на технологичния гигант се превърнаха в ключови за бума на генеративния изкуствен интелект. Чиповете A100 и H100 на Nvidia са необходими за изграждането и работата на приложения за изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI и други услуги, които успяват да отговарят на заявки на потребителите, водейки почти човешки разговори, като създават текст и изображения.

Приходите за второто тримесечие са нараснали двойно спрямо сумата от 6,7 млрд. долара година по-рано и са се увеличили с 88% спрямо предходния отчетен период.

„Светът разполага с инсталирани центрове за данни на стойност около трилион долара, в облака, в корпоративните услуги и други“, коментира главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуанг по време на разговора си с анализатори. „Тези центрове за данни за 1 трлн. долара са в процес на преход към ускорени изчисления и генеративен изкуствен интелект“.

Главният финансов директор Колет Крес коментира, че компанията няма да бъде незабавно засегната от предложените от администрацията на Джо Байдън експортни ограничения за чиповете.

„Като се има предвид силното търсене на продуктите ни в световен мащаб, не очакваме, че допълнителните експортни ограничения на графичните процесори за центрове за данни, ако бъдат въведени, ще имат незабавно съществено въздействие върху финансовите ни резултати“, коментира Крес.

Още преди обявяването на отчета цената на акциите на Nvidia беше скочила над три пъти тази година, като ценните книжа на компанията се превърнаха в най-добре представящите се в състава на широкия борсов индекс S&P 500. Тя достигна около 500 долара за акция по време на следборсовата търговия – ниво, което ще бъде рекордно, ако се запази до края на борсовата сесия в четвъртък. Предишният връх, достигнат по време на търговията, беше записан на 18 юли - 474,94 долара.

Представянето на Nvidia се дължи предимно на бизнеса ѝ с центрове за данни, в който попадат чиповете с изкуствен интелект, докато доставчиците на облачни услуги и големите потребителски интернет компании като Alphabet, Amazon и Meta се насочват към следващото поколение процесори. Компанията отчете 10,32 млрд. долара приходи за тази група, или със 171% повече спрямо година по-рано. Сумата се оказа над средната прогноза за 8,03 млрд. долара според StreetAccount.

Nvidia допълни, че брутният ѝ марж се е увеличил с 25,3 процентни пункта до 71,2% заради растежа на продажбите, свързани с центровете за данни.

Гейминг подразделението, което преди беше основен бизнес за Nvidia, е с 22% по-високи приходи спрямо година по-рано. Те са достигнали 2,49 млрд. долара, което е над очакваните 2,38 млрд. долара.

Същевременно Nvidia прави чипове за висок клас графични приложения. Този бизнес се е свил с 24 на сто на годишна база до 379 млн. долара. Компанията отчете 253 млн. долара приходи от автомобилния си бизнес, или с 15% повече спрямо година по-рано.

Компанията разкри, че бордът на директорите е одобрил програма за обратно изкупуване на акции за 25 млрд. долара, след като компанията изкупи книжа за 3,28 млрд. долара през последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още