IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Nvidia ще е основен тест за търсенето на изкуствен интелект

Това, което компанията ще обяви в сряда, може да продиктува случващото се на пазарите в следващите седмици

15:18 | 21.08.23 г.
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Инвеститорите на Nvidia очакват дизайнерът на чипове да прогнозира тримесечни приходи над пазарните очаквания, когато обяви финансовите си резултати в сряда. Единственият им въпрос е с колко, пише в свой анализ Ройтерс.

Компанията е най-големият печеливш от възхода на ChatGPT и други приложения с генеративен изкуствен интелект, почти всички от които се захранват от нейните процесори.

Цената на акциите на Nvidia почти се утрои тази година, увеличавайки пазарната капитализация на гиганта с над 700 млрд. долара и превръщайки го в първата компания за чипове със стойност над 1 трлн. долара.

Стремителното рали на акциите означава, че Nvidia няма много опции за разочарование, свързано с резултатите ѝ, а всичко, което е различно от по-висока от очакваното прогноза, може да предизвика срив в цената на книжата ѝ, предупреждават някои анализатори.

Освен това резултатите може да продиктуват посоката, в която ще поеме по-широкият пазар през следващата седмица, тъй като по-голямата част от ръстовете в S&P 500 тази година идват от свързаното с изкуствения интелект рали на акциите на Nvidia и на технологичните гиганти.

„Отразявам технологиите от 1994 г. и никога не съм виждала среда, в която има такава зависимост от една компания“, коментира Инге Хейдорн, партньор в GP Bullhound, която притежава акции и в Nvidia, и в AMD. „Изкуственият интелект е последният стълб на растежа и всички зависят от него. Ако Nvidia покаже слабост, може да ни очаква доста съществена корекция на пазара“.

Wall Street очаква компанията за чипове да прогнозира 110% ръст на приходите за третото тримесечие до 12,50 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv. Nvidia е прогнозирала приходи под очакванията само веднъж за последните две години.

Миналата седмица анализаторите на Citi заявиха, че оформят прогноза за приходите от около 12 млрд. долара.

Най-малко 10 брокерски компании повишиха ценовите си цели за акциите на Nvidia миналата седмица, издигайки средната до 500 долара, което е с 15,5% повече спрямо цената, на която книжата приключиха последната сесия.

Въпреки че 12-месечното съотношение цена/печалба на компанията нарасна драстично до коефициент над 80 след прогнозата за над 50% ръст на приходите за второто тримесечие, след това то се сви, след като анализаторите повишиха прогнозите си за резултатите.

Сега книжата се търгуват близо 40 пъти консенсусната печалба за следващите 12 месеца, което е много по-високо от съотношението при AMD, където става дума за 29 пъти.  

Инвеститорите ще следят приходите от продажби на звеното за центрове за данни, където попада скъпият чип H100, ползван за изкуствен интелект. По този начин те ще преценят дали оценката може да бъде оправдана.

Разминаването търсене - предлагане

Анализатори твърдят, че Nvidia може да отговори само на половината от търсенето и чипът ѝ H100 се продава на двойна цена спрямо първоначалната от 20 хил. долара. Според анализаторите тази тенденция може да се запази още няколко тримесечия.

Все пак има известни опасения относно растежа, тъй като част от скока на търсенето идва от Китай, където компаниите трупат запаси от чипове поради опасения от допълнителни ограничения на износа от САЩ.

„Не мисля, че рискът от загуба на китайски бизнес е включен в данните и това също донякъде смущава картината“, посочва Хейдорн.

Това разминаване между търсене и предлагане също така може да накара някои купувачи да се обърнат към конкурента AMD, който се опитва да направи по-мощно предложение за изкуствен интелект с чипа M1300X.

„Чиповете на AMD могат да са с до 50% по-евтини от тези на Nvidia, а някой като Meta или Google може все пак да помисли за намаляване на цената им“, коментира Харш Кумар от Piper Sandler.

AMD очаква да започне доставките на чипа през четвъртото тримесечие и може да контролира близо 10% от пазара на полупроводници за изкуствен интелект следващата година, твърдят анализатори.

Но те предупреждават, че AMD ще е изправена пред тежка битка що се касае до наваксването спрямо софтуера CUDA на Nvidia, който вече е индустриален стандарт в изкуствения интелект и има голяма преднина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още