IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia: Изключително вероятно е да инвестираме в Европа

Технологичният гигант следва примера на Intel, която вече планира заводи в Полша и Германия

09:33 | 24.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nvidia, най-високо оцененият производител на чипове в света, е „изключително вероятно” да инвестира в Европа, обяви главният изпълнителен директор Дженсен Хуанг, цитиран от Bloomberg.

Хуанг твърди, че еврокомисарят Тиери Бретон е предложил „Nvidia да инвестира много повече в Европа, както и че Старият континент ще бъде чудесно място за изграждане на бъдещето на Nvidia”. Двамата се срещнаха в петък, в рамките на дискусиите на Бретон с някои от най-големите технологични компании в Силициевата долина относно модерирането на съдържанието и изкуствения интелект.

Пазарната капитализация на Nvidia скочи, след като графичните процесори станаха особено популярни в центровете за данни, необходими за захранване на генеративния изкуствен интелект. Приходите от продажби на звеното за центрове за данни на компанията записаха 41% ръст до 15 млрд. долара през 2022 г.

Същевременно Съединените щати, Европейският съюз, Япония и Индия решиха да похарчат повече от 100 млрд. долара субсидии, за да привлекат компании като Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Micron Technology.

Миналата седмица Intel обяви планове за нови заводи в Полша, Германия и Израел, ползвайки правителствени стимули за изграждането им.

По думите на Хуанг Nvidia също иска да инвестира в Европа.

„Причината за това е, че Nvidia би искала да стане глобална международна компания и какво по-добро място за това, а и кой може да си представи по-добро място за инвестиране“, коментира той пред репортери след срещата си с Бретон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още