IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia влезе в редиците на компаниите с пазарна оценка от над 1 трлн. долара

Акциите на компанията поскъпват с 5,5% във вторник, минути преди 18:30 ч. българско време, до цена от 410,88 долара

18:34 | 30.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Nvidia Corp стана първият производител на чипове, който постига пазарна оценка от 1 трлн. долара на фона на вълнението за технологиите за изкуствен интелект (ИИ), съобщава Bloomberg.

Акциите на компанията поскъпват с 5,5% във вторник, минути преди 18:30 ч. българско време, до цена от 410,88 долара и пазарна капитализация от 1,01 трлн. долара. От началото на годината поскъпването на книжата е от 180%. За сравнение - индексът Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index нараства с 41% през 2023 г., достигайки най-високата си дневна стойност от февруари 2022 г. в понеделник.

Nvidia успя да изпревари другите компании за полупроводници като най-големият производител на така необходимата технология за производство на продукти с ИИ – една от най-големите инвестиционни теми на Wall Street.

Nvidia и конкурентите при производството на чипове. Графика: Bloomberg Nvidia и конкурентите при производството на чипове. Графика: Bloomberg

Производителят не само успя да засенчи представянето на други компании в специализирания индекс – представя се приблизително два пъти по-добре от следващата Advanced Micro Devices Inc. (93%), но и успя значително са ги задмине по размер. Вторият по големина компонент в измерителя е Taiwan Semiconductor Manufacturing с пазарна оценка от над 530 млрд. долара. На трето място е Broadcom с малко над 360 млрд. долара.

По-малко от десет компании са успявали изобщо да преминат прага от 1 трлн. долара пазарна оценка. Nvidia се присъединява към Alphabet и Amazon.com сред американските компании, които в момента са над този праг. И Apple, и Microsoft се оценяват над 2 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още